null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: ‘Trouwen is letterlijk en figuurlijk goed voor je hart’

We trouwen steeds minder vaak. En dat zou weleens nadelige gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid, stellen internationale onderzoekers. Hoe zit dat?

Uit een grondige analyse van eerder uitgevoerde studies blijkt er volgens hen een link te zijn tussen onze gezondheid en onze burgerlijke staat. De oorzaak? Hartziekten.

Roken en overgewicht

Hartziekten worden meestal veroorzaakt door bekende risicofactoren zoals roken, een te hoog cholesterol, overgewicht, diabetes en aanleg door erfelijkheid. Volgens een internationaal team van wetenschappers onder leiding van Chun Wai Wong, een cardiovasculair onderzoeker aan de Britse Universiteit van Keele, krijgt 80% van de mensen een hartziekte door een of meer van deze risicofactoren. Maar hoe zit het met de resterende 20%? Daarvoor namen ze de burgerlijke staat van de onderzochte mensen onder de loep, om te kijken hoe die effect kan hebben op het hart.

Gescheiden, weduwe of nooit getrouwd

Ze spitten 34 studies door waaraan wereldwijd in totaal twee miljoen mensen hebben meegedaan in de leeftijd van 42 tot 77 jaar. En kwamen tot een duidelijke conclusie. Gescheiden en nooit getrouwde mensen hebben, net als weduwes en weduwnaars, 42% meer kans een hartziekte te ontwikkelen dan de getrouwde deelnemers. En als zij inderdaad hartklachten krijgen, hadden ze ook nog eens 42% meer kans om hieraan te overlijden. Ook liepen deze mensen 55% meer risico te overlijden aan een beroerte.

Overlijden aan een gebroken hart

Kunnen we volgens de onderzoekers dus stellen dat je echt ziek kunt worden en zelfs kunt overlijden aan de gevolgen van een gebroken hart? Een meer specifieke analyse van de cijfers wijst uit dat een scheiding doorstaan het risico op een hartziekte met 35% verhoogt voor zowel mannen als vrouwen. Weduwe of weduwnaar worden zou de kans op een beroerte met 16% verhogen.

Dus ja, in zekere zin zou je inderdaad lichamelijk kunnen lijden aan een gebroken hart. Maar een exacte verklaring is er nog niet. Dat je als je getrouwd bent wellicht minder risico loopt op een hartziekte of beroerte kan volgens de onderzoekers komen doordat je minder stress hebt om geld. En laten we eerlijk zijn: met een liefde aan onze zijde zijn we toch allemaal gelukkiger?

Maar...

De onderzoekers zetten zelf wel wat kanttekeningen bij de studies, cijfers en conclusies. Zo wordt niet duidelijk of er sprake was van een gelúkkig huwelijk. En het zou ook kunnen zijn dat simpelweg met iemand samenwonen zonder dat je per se met diegene trouwt, hetgene is wat zo goed is voor je hart. Verder lopen de methodes die zijn gebruikt om het risico op hartziekten te meten behoorlijk uiteen.

Hartstichting brengt tegengeluid

Volgens Nederlands onderzoek ontbreekt de link tussen hartziekten en je burgerlijke staat juist volledig. Want volgens de Hartstichting en UMC Utrecht overlijden er in ons land relatief weinig mensen aan hart- en vaatziekten vergeleken met de ons omringende landen, terwijl uit ander onderzoek is gebleken dat we de afgelopen jaren steeds minder trouwen.

Kortom: er zal nog veel onderzoek moeten worden verricht om echt te stellen dat trouwen de gezondheid van je hart verbetert. Maar een extra reden voor een bruiloft is nooit weg, toch?

Ook interessant om te lezen

Bronnen | British Medical Journal, UMC Utrecht, NOS

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden