Grotere kans longembolie en trombose coronabesmetting Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek toont grotere kans op longembolie en trombose na corona aan: herken het zo

In de maanden nadat je corona hebt gehad is de kans op een longembolie 33 keer zo groot. Ook het risico op diepe veneuze trombose is in de maanden na je besmetting vijf keer groter. Dat blijkt uit een onderzoek van de British Medical Journal, waarvan de resultaten vandaag naar buiten zijn gekomen.

We wisten al dat een besmetting met corona kan leiden tot bloedstolsels. Maar hoe lang dat risico er is en hoe groot de kans is dat mensen met weinig klachten deze bloedstolsels kregen, was tot nu toe nog niet bekend. De Zweedse universiteit Umeå deed onderzoek onder meer dan één miljoen coronapatiënten. De resultaten hiervan zorgen voor nieuwe inzichten en die zijn best schokkend.

Zes maanden verhoogde kans

Zo bleek namelijk dat het risico op een longembolie tot zes maanden na de besmetting verhoogd is. Het grotere risico op diepe veneuze trombose duurt drie maanden: langer dan eerder gedacht werd. En je hoeft er niet eens veel klachten voor gehad te hebben. Het onderzoek werd uitgevoerd van februari 2020 tot mei 2021. In die periode vergelen wetenschappers data van coronapatiënten met een groep van vier miljoen mensen die niet positief testte op het coronavirus.

Ook hoger risico bij weinig klachten

Ook mensen die corona hebben, maar weinig klachten ervaren en niet opgenomen in het ziekenhuis lopen een groter risico op bloedstolsels. Dat benadrukken de onderzoekers. Het risico daarop verkleinde tijdens de pandemie wel, waarschijnlijk door de inzet van vaccinaties.

De studie laat volgens de wetenschappers zien dat het belangrijk is dat er meer aandacht komt voor de behandeling voor bloedstolsels bij coronapatiënten. Onderzoekers van de Universiteit van Glasgow waren niet bij de studie betrokken en melden dat de onderzoeksresultaten laten zien “dat ook een milde besmetting tot complicaties kan leiden”.

Symptomen van trombose

Trombose is een aandoening waarbij een bloedstolsel of bloedpropjes zorgen voor verstopte bloedvaten. Vaak wordt het geassocieerd met de benen, maar in feite kan de aandoening overal in je lichaam ontstaan. Wel is het zo dat in de meeste gevallen trombose inderdaad in de benen zit. Trombose kan zorgen voor vervelende klachten. Ook kan het bloedpropje losschieten en op een andere plek in het lichaam zorgen voor een verstopping. Dat noemen we een embolie.

Er zijn verschillende symptomen die wijzen op trombose. Deze symptomen verschillen per lichaamsdeel en ook per persoon kunnen de klachten anders zijn. Trombose in de benen kun je als volgt herkennen:

  • Een pijnlijk been dat vaak ook rood en warmt wordt
  • Een ‘zwaar gevoel' in het been
  • Een dikke en glanzende kuit
  • Verhoogde temperatuur

Een longembolie herkennen

Een longembolie is een aandoening waarbij een of meerdere van de aderen die van je hart naar je longen lopen verstopt zijn. Meestal is de oorzaak hiervan een bloedprop, maar het kan ook komen door een luchtbel of vetophoping. Er stroomt minder bloed naar de delen van je long die daarachter liggen, waardoor dat gedeelte geen zuurstof uit de ingeademde lucht opneemt en er ook minder zuurstof in je bloed terechtkomt.

Een longembolie kun je herkennen aan verschillende symptomen, zoals:

  • Kortademigheid
  • Veel hoesten of kuchen
  • Slijm, bloed of bloederig slijm ophoesten
  • Pijn bij het ademen
  • Een zwakke of juist een hoge hartslag
  • Duizeligheid

Bron | British Medical Journal, Trouw

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden