null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek toont aan: ‘Vroeg opstaan is slecht voor je als je een avondmens bent’

Rise and shine! Vroeg opstaan is helemaal hip, als we influencers mogen geloven. Dat extra uurtje in de ochtend zou allerlei gezondheidsvoordelen hebben, waaronder het verkleinen van de kans op een depressie. Maar uit een nieuwe studie blijkt dat avondmensen beter wat langer in bed kunnen blijven liggen.

Vroeg opstaan kan namelijk juist slecht voor je zijn als je een avondmens bent, zo luidt de bevinding.

Vroeg opstaan slecht voor avondmens

Vroege vogels blijken minder vaak last te hebben van depressies en andere mentale problemen, maar wat is de reden daarvoor? Dat blijkt waarschijnlijk vooral te komen omdat ze zich minder hoeven aan te passen aan het ‘normale ritme’ dan mensen die een voorkeur hebben voor avonden. Wat je voorkeur ook is – en die blijkt genetisch bepaald te zijn – ochtend- én avondmensen moeten namelijk allemaal rond dezelfde tijd op het werk zijn. En dat betekent dat we allemaal vroeg uit bed moeten. Een stuk gemakkelijker voor de ochtendmens. Sterker nog: het blijkt zelfs slecht te zijn voor een avondmens, om steeds vroeg te moeten opstaan.

Biologische klok

"We hebben ontdekt dat mensen die niet in lijn leven met hun biologische klok, vaker depressief zijn en over het algemeen een lager welzijn rapporteren", zegt biochemicus Jessica O'Loughlin van de University of Exeter over de uitkomst van het onderzoek. "We denken dat dat komt doordat avondmensen voortdurend tegen hun biologische klok in moeten gaan, omdat ze vroeg op moeten voor werk." Door het niet volgen van die biologische klok, leven ze eigenlijk tegen hun natuurlijke ritme in. Met alle gevolgen van dien, zoals deze studie laat zien.

Flexibel werken als oplossing

De studie bevestigt vooral hoe belangrijk het is om je biologische klok te kunnen volgen. Dat betekent dus dat je een avondmens beter niet kunt verplichten tot vroeg opstaan, en ochtendmensen juist beter geen avonddiensten kunnen werken. Volgens de wetenschappers kan flexibeler werken – zoals we nu in coronatijd al maanden doen – daar erg bij kan helpen. Maar ja, je werk en je baas moet dat dan wel toelaten...

Meer lezen over slapen?

Bron | Science Alert, Welingelichte Kringen

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 26 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week álles over het strand. Van de leukste stranden in Nederland tot aan juttersgeheimen. Verder ook: wat te doen als je kind gaat scheiden, slanke zomerrecepten, wanneer je gek van geluid wordt en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden