null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek toont aan: samen slapen met je partner verbetert je nachtrust

Heb je altijd het idee dat je een stuk beter uitgerust bent na een nacht samen slapen met je geliefde? Dat kan zomaar kloppen. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat samen slapen met je partner je nachtrust aanzienlijk verbetert.

Samen met je partner slapen zou er niet alleen voor zorgen dat je beter uitgerust bent, maar ook je mentale gezondheid, geheugen en probleemoplossende vaardigheden een boost geven.

Studie naar samen slapen

Om het effect van slapen met een partner te onderzoeken, verzamelden de onderzoekers twaalf jonge stellen die vier nachten in een slaaplaboratorium doorbrachten. Zij vulden een vragenlijst in over hun relatie, en werden vervolgens aangesloten op speciale slaapapparatuur voor de nacht. Die apparatuur meette data terwijl ze sliepen: hersengolven, bewegingen, spierspanning, hartactiviteit en nog meer informatie over hoe goed ze sliepen. Twee nachten sliepen de koppels samen, en twee nachten moesten ze alleen doorbrengen in het laboratorium.

Lees ook: Moeite met in slaap komen? Déze 20 wetenschappelijke tips kunnen je helpen

Betere REM-slaap

Elke nacht doorloop je verschillende slaapfasen: gemiddeld breng je de helft van de nacht in een lichte slaap door, een kwart in een diepe slaap en een kwart in de REM-slaap. Vooral de REM-slaap is heel belangrijk voor ons brein. Het helpt om emotionele ervaringen die je overdag meegemaakt hebt een plekje te geven. Ook bevordert een goede REM-slaap je geheugen, sociale interacties én je probleemoplossend vermogen. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat juist die slaapfase veel beter is wanneer je samen met een partner slaapt. Gemiddeld breng je dan langer in die REM-slaap door, waardoor je sociale interacties verbeteren en emotionele stress afneemt.

Betere nachtrust

Maar waarom heb je een betere nachtrust als jij en je partner in hetzelfde bed slapen? Volgens de onderzoekers heeft dat waarschijnlijk twee oorzaken. Het eerste zou te maken hebben met de omgevingstemperatuur. Tijdens je REM-slaap heeft je lichaam moeite met het handhaven van een goede lichaamstemperatuur. Als er iemand naast je in bed ligt, is het meestal net iets warmer en daardoor blijft je eigen temperatuur stabieler. Ook een meer psychologisch effect zou de oorzaak zijn van een betere nachtrust. Omdat je samen met een geliefde in bed ligt, krijg je een veiliger gevoel en neemt stress af. Je REM-slaap is heel gevoelig voor stress: hoe minder je daar last van hebt, hoe beter je slaap dus zal zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Slaappatroon synchroniseert

De onderzoekers kwamen er ook achter dat het slaappatroon van koppels die samen slapen meer gelijk loopt. Hoe sterker de band tussen twee partners, hoe meer hun slaappatroon volgens de wetenschappers synchroniseerde. Ook blijken stellen die samen slapen meer te bewegen tijdens de nacht. Hoewel je misschien dénkt dat dat juist slecht is voor je nachtrust, blijkt uit het onderzoek dus het tegenovergestelde. Of deze bevindingen alleen gelden voor koppels weten de onderzoekers nog niet; een toekomstige studie zou dat uit moeten wijzen.

Bron | Scientias

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 28 ligt in de winkel! En hij staat volledig in het teken van Frankrijk: van de mooiste badplaatsen tot de lekkerste gerechten, en van Frans icoon Simone Signoret tot DIY brocante. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden