Onderzoek toont aan: nieuwe methode voor borstreconstructie is veilig
Onderzoek van het Maastricht UMC+ heeft aangetoond dat het veilig is om een geamputeerde borst volledig te reconstrueren met het eigen vetweefsel. Bovendien geven vrouwen aan een betere kwaliteit van leven te hebben na deze behandeling.
De borstreconstructie met eigen vetweefsel wordt vanaf 1 januari 2023, onder bepaalde voorwaarden, vergoed door de zorgverzekeraars.
Twee opties bij borstreconstructie
Bij ongeveer 1 op de 3 vrouwen met borstkanker wordt de borst geamputeerd. Bij een borstamputatie haalt de chirurg de hele borst weg. Ook komt het voor dat vrouwen hun borsten preventief laten verwijderen, omdat ze als drager van een bepaald gen een verhoogd risico hebben op borstkanker.
Voor het reconstrueren van de verwijderde borst waren tot nu toe twee methodes. De eerste is het plaatsen van een implantaat, oftewel siliconenprothese. Deze methode is alleen niet voor elke vrouw geschikt, bijvoorbeeld als zij radiotherapie moet of heeft ondergaan. De tweede methode is het gebruik van huid- en vetweefsel uit de buik, dit wordt ook wel het plaatsen van een DIEP lap genoemd. Maar ook deze behandeling heeft nadelen. De operatie duurt lang, zo’n zes tot acht uur, en je houdt er een litteken op je buik aan over.
Nieuwe methode
Onderzoekers van het Maastricht UMC+ onderzochten daarom een derde methode: lipofilling. Bij deze methode gebruikt de plastisch chirurg vet uit bijvoorbeeld de heup, dijbenen of buik en injecteert dit in de borst. Het vetweefsel dat ontstaat na lipofilling, groeit in het lichaam door en zorgt zo voor een blijvend resultaat. Dit wordt al gebruikt voor het opvullen van oneffenheden na een eerdere reconstructie of voor gedeeltelijke reconstructies, maar voor een volledige borstreconstructie was nog niet aangetoond dat deze methode veilig en effectief was.
Veilig en betere kwaliteit van leven
In dit onderzoek is gekeken naar 91 vrouwen die een reconstructie met eigen vetweefsel kregen en 80 vrouwen die een implantaat kregen. Volgens de onderzoekers waren er geen aanwijzingen dat de behandeling met eigen vetweefsel onveilig was en gaf deze groep na de operatie aan een hogere kwaliteit van leven te hebben.
Onderzoeksleider en plastisch chirurg Andrzej Piatkowski is enthousiast over de behandeling en onderzoeksresultaten. Zo vertelt hij aan Medicalfacts dat voor veel patiënten een goede borstreconstructie van onschatbare waarde is. “Het is essentieel voor het zelfvertrouwen en de kwaliteit van leven. Maar het is duidelijk dat om verschillende redenen de huidige methoden niet voor iedere patiënte geschikt zijn. Daarom is het een grote stap voorwaarts voor borstkankerpatiëntes dat we deze volledige borstreconstructie met eigen vetweefsel voor een grote groep kunnen aanbieden als door de zorgverzekering vergoede optie.”
Vergoed vanaf 2023
Vanaf 1 januari 2023 wordt de behandeling vergoed, onder bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden staan in een ‘waarborgendocument’, dat is opgesteld met de beroepsgroep van plastisch chirurgen, patiëntvertegenwoordigers en zorgverzekeraars. Een belangrijk criterium om de behandeling te kunnen krijgen is dat de patiënte géén radiotherapie ondergaat of heeft ondergaan.
Bron | Medicalfacts, MUMC, Kanker.nl