null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: regelmatig gebruik van ibuprofen vergroot de kans op genezing hoofd-halskanker

Het regelmatig gebruiken van de pijnstillers aspirine of ibuprofen kan bijdragen aan de genezing van diverse vormen van kanker in het hoofd en in de nek.  Zo beweren onderzoekers van de Universiteit van Californië. Het gaat hierbij alleen om patiënten bij wie de kanker het specifieke gen 'PIK3CA' bevat. Volgens de onderzoekers vergroten de pijnstillers de overlevingskans van hoofd-halskanker met 25 tot 78%.

De wetenschappers onderzochten 266 patiënten van het University of Pittsburgh Medical Center. Bij alle patiënten waren de tumoren chirurgisch verwijderd en 28% van deze patiënten bleek een kankersoort te hebben met het PIK3CA –gen. Volgens de onderzoekers was de overlevingskans het grootst als patiënten ten minste zes maanden op regelmatige basis aspirine of ibuprofen slikten.

Voorlopige resultaten

Er zijn meer dan 30 gebieden in het hoofd en de nek waar kanker kan ontstaan, waaronder de mond en keel. Het gen komt voor in ongeveer een derde van alle vormen van hoofd- en halskanker. Ook bij een aantal andere kankersoorten wordt het gen aangetroffen. Dr. Jennifer Grandis, hoogleraar hoofd-nekoperaties zegt hierover: ‘De voorlopige resultaten laten zien dat de overlevingskansen voor de patiënten vergroten. Dat geldt niet alleen voor hoofd- en halskankerpatiënten, maar ook voor andere kankersoorten die het PIK3CA-gen bevatten.”

Meer onderzoek nodig

Hoe de pijnstillers precies bijdragen aan het genezingsproces wordt momenteel nog onderzocht. De onderzoekers vermoeden dat de pijnstillers mogelijk de tumorgroei blokkeren door de productie van een ontstekingsmolecuul te verminderen.

Schokkende cijfers

Hoofd-halskanker staat in de top 10 van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Elk jaar krijgen ongeveer drieduizend Nederlanders de diagnose hoofd-halskanker te horen.

Bron| Daily Mail

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden