null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: ‘Paracetamol vergroot kans op risicovol gedrag’

Een paracetamol tegen de hoofdpijn. Lijkt heel onschuldig, toch? Toch lijkt de pijnstiller meer invloed op je lichaam te hebben dan je waarschijnlijk dacht. Zo kan paracetamol zorgen dat je sneller risicovol gedrag vertoond.

Het vermindert volgens onderzoekers van Ohio State University

je angstgevoelens, waardoor je grotere risico’s durft te nemen.

Paracetamol

We zien paracetamol als een veilige, milde pijnstillers. Het is een van de meest gebruikte geneesmiddelen in Nederland en ook in veel andere landen wordt het middel veel gebruikt. In principe is paracetamol veilig te gebruiken, wanneer je dit doet volgens de richtlijnen in de bijsluiter. Maar behalve zijn functie als pijnstiller, kan paracetamol volgens recent onderzoek ook op een andere manier invloed hebben op je lichaam én brein.

Risicovol gedrag na paracetamol

Neurowetenschapper Baldwin Way van de Ohio State University ontdekte dat mensen minder negatieve emoties ervaren als ze risicovol gedrag vertonen of overwegen, nadat ze een paracetamol gehad hebben. Simpel gezegd zijn mensen gewoon een stuk minder bang na zo’n pijnstiller.

Lees ook:

Ibuprofen of toch paracetamol: wanneer gebruik je welke pijnstiller?

Onderzoek met ballon

Tot deze conclusie kwamen Way en zijn team van onderzoekers na een experiment met ruim vijfhonderd proefpersonen. Een aantal van die groep kreeg een paracetamol, terwijl de rest een placebo-pil kregen. Vervolgens kregen ze de taak om op een computer een lege ballon op te blazen. Elke keer dat ze er lucht in pompten kregen ze virtueel geld. Ze moesten zoveel mogelijk geld verdienen, maar de ballon mocht niet knappen. Dan zouden ze alle verdiende centen weer verliezen.

En wat bleek? De groep proefpersonen die een paracetamol had gehad, blies de virtuele ballon een stuk harder op dan de mensen die een placebo kregen. Volgens Way kwam dat, omdat zij die een paracetamol kregen minder angst voelden wanneer de ballon groter werd. Die groep was minder bang dat ‘ie zou knappen, waardoor ze dus een groter risico namen.

Minder angstgevoelens

Het opblazen van een ballon klinkt misschien niet heel bijzonder, maar volgens de wetenschappers is het een goede indicatie voor risicovol gedrag dat mensen na paracetamol kunnen vertonen. Dit zou vooral te maken hebben met de verminderde angstgevoelens die mensen hebben na het slikken van de pijnstiller. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat paracetamol niet alleen voor risicovol gedrag kan zorgen, maar ook leidt tot minder empathie en zelfs invloed kan hebben op je cognitieve functies.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Ohio State University, Science Alert, Thuisarts

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 01 ligt nu in de winkel!Een extra dik nummer met daarin je grote jaarhoroscoop, vuurwerk (maar dan in de keuken), een jaaroverzicht, fitte voornemens en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden