Onderzoek: overgebleven medicijnen kunnen nog gebruikt worden Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: overgebleven medicijnen kunnen nog gebruikt worden

Jaarlijks wordt er een hoop verspild: van voedsel tot medicijnen. Om verspilling van medicijnen tegen te gaan, werd door het Radboudumc uitgezocht of overgebleven geneesmiddelen teruggenomen kunnen worden, om ze aan andere patiënten te geven. En wat blijkt? Dat kan.

“We gooien elk jaar voor minimaal 100 miljoen euro aan medicijnen weg in Nederland,” zegt senior onderzoeker Charlotte Bekker tegen Nu.nl. Om uit te zoeken of het opnieuw verdelen van medicijnen inderdaad kan, doet de onderzoeker een proef met vier ziekenhuizen. Hier doen ruim duizend kankerpatiënten aan mee.

Medicijnen hergebruiken en niet weggooien

De door artsen voorgeschreven medicijnen worden uitgegeven in vastgestelde hoeveelheden. Maar als een patiënt deze niet meer nodig heeft of overstapt op een ander medicijn, verdwijnt er een grote hoeveelheid van in de prullenbak, wc of gootsteen. Zonde, dachten ook de onderzoekers. Dus onderzochten ze of ongebruikte medicijnen opnieuw uitgegeven kunnen worden. Hiervoor moet onder andere uitgezocht worden of apotheken de medicijnen kunnen terugnemen om vervolgens weer uit te geven aan iemand anders.

Haken en ogen

Uit het onderzoek blijkt dat medicijnen opnieuw uitgegeven kunnen worden, maar dat betekent niet dat dit idee meteen kan worden uitgevoerd. Er zitten een aantal haken en ogen aan. Denk bijvoorbeeld aan de strenge wet- en regelgeving die geldt. “De kwaliteit van het geneesmiddel moet heel goed zijn,” zegt een woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) tegen Nu.nl. “Als het medicijn eerder bij iemand thuis heeft gelegen, dan weten we niet wat ermee is gebeurd. Ook al is het ongebruikt. Daardoor is de kwaliteit niet meer te garanderen.”

Kwaliteit onderzoeken

De onderzoekers zien dit ook en werken daarom samen met apotheken. Ze beoordelen de overgebleven medicijnen op kwaliteit door te kijken hoe deze bewaard zijn. Als ze te warm of koud geworden zijn in huis, kan de kwaliteit wellicht niet meer gegarandeerd worden. Ook wordt gekeken of de verpakking nog ongeopend is. “Zodra we de kwaliteit kunnen garanderen, hoop ik dat het mogelijk is om de wettelijke belemmering weg te nemen. Zo kunnen we de ongebruikte geneesmiddelen weer aan andere patiënten uitgeven,” aldus Bekker.

Naast de kwaliteit is er nog een tweede probleem: medicijnen worden op verschillende plekken weggegooid. Niet alleen bij mensen thuis, maar ook apotheken gooien een groot deel van de geneesmiddelen in de chemische afvalbak als ze bijna over datum zijn. Om hoeveel dat gaat wordt niet bijgehouden, maar de schatting is dat het om zo’n dertig tot zestigduizend euro aan medicijnen gaat. Initiatieven om de verspilling tegen te gaan zijn er al. Zo wisselen apothekers op een online marktplaats voor medicijnen hun overgebleven medicijnvoorraad uit. Eén derde van de apotheken doet dit.

Veelbelovende eerste resultaten

Het onderzoek van het Radboudumc is nog in volle gang en wordt begin 2023 afgerond. Bekker ziet wel dat de resultaten nu al veelbelovend zijn. “Nu zijn we aan het onderzoeken of we deze aanpak voor alle ziekenhuizen in Nederland mogelijk kunnen maken. Daarvoor werken we samen met beroepsverenigingen en andere partijen uit het veld.”

Bron | Nu.nl

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden