null Beeld

Onderzoek: ouderen die actief met kleinkinderen bezig zijn, zijn gelukkiger

Omdat beide ouders tegenwoordig vaak werken, krijgen grootouders een steeds belangrijkere rol bij de opvoeding van kinderen. En dat is nog helemaal zo slecht nog niet, als we de wetenschap mogen geloven.

Ouderen die actief betrokken zijn bij hun kleinkinderen, zijn vaak gelukkiger en gezonder. Voor de kleinkinderen zorgen verlaagt bijvoorbeeld het risico op sociale isolatie en eenzaamheid.

Grootschalig onderzoek onder ouderen

De studie werd gedaan door onderzoekers van de Universiteitskliniek in Hamburg, Duitsland. Zij ondervroegen 3800 grootouders over welzijn en gerelateerde onderwerpen. Van de gehele groep grootouders gaven 1125 deelnemers aan actief betrokken te zijn bij de opvoeding van hun kleinkinderen. Van deze groep was 80 procent getrouwd en samenwonend.

Minder eenzaam

Uit de resultaten bleek dat de groep ouderen die veel tijd met hun kleinkinderen doorbracht meer sociale connecties had en zich minder eenzaam voelde. Ze gaven aan een sociale kring te hebben van gemiddeld zes mensen, terwijl ouderen die minder tijd met hun kleinkinderen doorbrachten een sociale kring van gemiddeld vier of vijf mensen hadden. Bovendien gaven zij vaker aan zich regelmatig eenzaam te voelen.

Lees ook:

Déze drie dingen vinden 60-plussers het fijnst aan ouder worden

Voordelen van kleinkinderen

Hoe langer ouderen sociaal en actief zijn, hoe beter hun fysieke en cognitieve vermogens gestimuleerd worden. Betrokkenheid bij de kleinkinderen kan hier dus bij helpen, omdat dit ouderen de kans geeft te bewegen, te leren en nieuwe mensen te ontmoeten (bijvoorbeeld op het schoolplein). Ouderen voelen zich hierdoor gelukkiger en zelfverzekerder, omdat ze het gevoel hebben nog iets bij te dragen na hun pensioen.

Verder onderzoek

Zo lang de zorg voor kleinkinderen niet in de weg gaat staan van andere sociale verplichtingen, is het juist de ideale manier om sociaal actief te blijven. De onderzoekers geven wel aan dat ze in deze studie niet hebben kunnen ontdekken of sociale ouderen sneller met de kleinkinderen helpen, of dat ouderen die met de kleinkinderen helpen langer sociaal blijven. Verder onderzoek is dus nodig, maar eigenlijk heb je nooit een reden nodig om tijd met je familie door te brengen, toch?

Bron | Mindbodygreen

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden