Margriet logo
optimisten leven gezonder Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Onderzoek: optimisten leven gezonder (en zo komt dat)

Bekijk jij het leven altijd door een roze bril? En heb je een flinke dosis optimisme? Dat is hartstikke gezond, blijkt uit nieuw onderzoek. Optimisten zouden namelijk langer en gezonder leven dan pessimisten.

En dít is de reden.

Optimisten leven gezonder

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Boston draagt optimisme bij een lang en gezond leven. De belangrijkste reden? Optimisten kunnen beter met stress omgaan. De onderzoekers kwamen tot die conclusie nadat ze 233 mannen voor een periode van 22 jaar volgden. Daaruit blijkt dat optimisten zich mentaal beter voelen dan pessimisten. Ook ervaren ze over het algemeen minder stress én gaan ze er beter mee om. Kortom: ze staan vaker blij en positief in het leven dan pessimisten. En dat is een stuk gezonder. “Het is bekend dat stress een negatieve invloed heeft op onze gezondheid”, vertelt Lewina O. Lee, klinisch psycholoog en professor aan de Universiteit van Boston. “Door te onderzoeken hoe optimisten omgaan met dagelijkse stresssituaties, weten we steeds meer over de invloed van optimisme op een gezond leven.” Hoewel dit onderzoek zich focust op mannen, verwacht Lee bij vrouwen hetzelfde resultaat.

Eerdere onderzoeken

Het is niet de eerste keer dat het verband tussen optimisme en de levensverwachting werd onderzocht. In 2019 ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Boston dat positieve vrouwen gemiddeld 15 procent langer leven. Bij optimistische mannen was dat 11 procent. “Nadat we optimisme konden linken aan een levensverwachting, gezond ouder worden en een verminderd risico op ziekten, was het een logische stap om te onderzoeken of optimisme oudere volwassenen kan beschermen tegen de effecten van stress”, aldus Lee. University College London deed in 2020 onderzoek naar het verband tussen pessimisme en dementie. Daaruit blijkt dat langdurig pessimisme de kans op cognitieve achteruitgang vergroot. En daarmee stijgt ook de kans op de ziekte van Alzheimer.

Bron | The Guardian, Healthline

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden