null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: ‘Ook gehoorverlies en tinnitus mogelijk symptomen coronavirus’

Volgens Britse onderzoekers zijn ook gehoorverlies en tinnitus mogelijk symptomen van het coronavirus. Uit een analyse van 24 eerdere studies naar COVID-19, blijkt dat ongeveer vijftien procent van de mensen die besmet raakt, last heeft van tinnitus (oorsuizen). Bijna acht procent van de mensen met het coronavirus lijdt aan gehoorverlies, zeggen de wetenschappers.

Naast deze twee aandoeningen, zouden ook evenwichtsstoornissen bij ruim zeven procent van de mensen met het coronavirus voorkomen. Tot die voorzichtige conclusie komen onderzoekers van de Universiteit van Manchester en het Manchester Biomedical Research Centre.

Evenwicht- en gehoorproblemen

Dat gehoorverlies, tinnitus en evenwichtsproblemen voorkomen bij mensen met het coronavirus, zeggen de wetenschappers dus op basis van een uitgebreide analyse van eerdere onderzoeken die gedaan zijn in de eerste coronagolf. En de cijfers zijn zorgwekkend, zegt professor Kevin Muro van het Manchester Centre for Audiology and Deafness tegen Sky News. “Als het klopt dat tussen de zeven en vijftien procent van de mensen dit soort symptomen heeft, dan moeten we dat heel serieus nemen en verder onderzoeken.” Toch zijn er nog wel een aantal onbekende factoren bij deze studie, voor er definitieve conclusies getrokken kunnen worden. Zo zijn voor de analyse gebruik gemaakt van vragenlijsten en medische dossiers, die als minder betrouwbaar worden beschouwd, dan gehoortesten en medische onderzoeken.

Lees ook:

Eenzaamheid door coronamaatregelen: wat kun je eraan doen?

Ook bij andere virussen

Gehoorproblemen komen vaker voor bij virussen. De mazelen, de bof en meningitis (hersenvliesontsteking) kunnen bijvoorbeeld ook gehoorverlies veroorzaken, door schade aan de cellen in het binnenoor. Daar zit ook het evenwichtsorgaan, dat hierbij betrokken is. Hoe het coronavirus precies voor deze symptomen zou kunnen zorgen, is volgens de onderzoekers nog niet duidelijk.

Vervolgonderzoek naar gehoorverlies door coronavirus

De onderzoekers zijn momenteel bezig met een klinische studie, waarmee ze hopen nog beter in kaart te kunnen brengen hoeveel mensen gehoorverlies, tinnitus of problemen met het evenwicht hebben, na besmetting met het coronavirus. Ook willen ze kijken naar de ernst van de symptomen en of deze aanhouden nadat andere klachten afgenomen zijn. Pas na die studie, kunnen ze met zekerheid zeggen of de klachten coronagerelateerd zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Sky News

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 13 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week alles over een goed pensioen, interviews met moderne boerinnen, hoe je snel meer energie krijgt en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden