Onderzoek: nieuwe scantechniek kan mogelijk helpen bij de genezing van een hoge bloeddruk Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: nieuwe scantechniek kan mogelijk helpen bij de genezing van een hoge bloeddruk

Als de oorzaak van een hoge bloeddruk bekend is, kun je hiervan genezen. Maar wat de oorzaak is, is lang niet altijd duidelijk. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een scantechniek hier mogelijk verandering in kan brengen. Dit wil je over deze nieuwe scanmethode weten.

Volgens het UMC Utrecht heeft ongeveer één op de vier Nederlanders een hoge bloeddruk. Naarmate je ouder wordt, vergroot de kans dat je hier last van krijgt. Dat blijkt ook uit de cijfers: één op de twee mensen van 65 jaar en ouder heeft een hoge bloeddruk.

Een hoge bloeddruk

Je bloeddruk kent twee waardes: de boven- en onderdruk. Als je bloeddruk hoog is, is deze hoger dan 140/90, aldus de Hartstichting. Hier merk je lang niet altijd iets van, maar dat maakt het niet zonder risico’s. Een hoge bloeddruk kan de kans op een hartinfarct of beroerte vergroten.

Onderzoek

Naar de oorzaak en genezing van een hoge bloeddruk wordt veel onderzoek gedaan. Ook artsen van het Britse Bart’s Health NHS Trust onderzochten dit en zij komen naar buiten met veelbelovende resultaten: een nieuwe scantechniek kan een hoge bloeddruk mogelijk genezen. Hoe dat precies zit? In het onderzoek is te lezen dat er een nieuw soort CT-scan gebruikt is om knobbeltjes of gezwellen op te sporen in klieren die hormonen produceren. Onderzoekers zagen dat deze nieuwe techniek nauwkeuriger is dan methodes die al bestaan.

De gezwellen waar het om gaat, worden gevonden bij één op de twintig mensen met een hoge bloeddruk. Het opsporen hiervan is belangrijk, omdat het verwijderen van de knobbeltjes kan zorgen voor een genezing van een hoge bloeddruk. Voor patiënten is dit goed nieuws, omdat de huidige tests een stuk pijnlijker zijn. Tot nu toe werden de kleine gezwellen vaak ontdekt met een lastig katheteronderzoek. Daarbij werkte ook een normale CT-scan lang niet altijd goed. Omdat de gezwellen zo klein zijn, worden ze hierop al snel over het hoofd gezien en dus niet opgespoord. De nieuwe techniek brengt hier verandering in.

Gezwel in de bijnier

Aan het onderzoek deden 128 mensen mee die een hoge bloeddruk hebben. Deze werd veroorzaakt door het hormoon aldosteron. In twee derde van de gevallen was de hoeveelheid aldosteron verhoogd door een gezwel in de bijnier. Het verwijderen van het knobbeltje zorgt ervoor dat het aldosteron niveau daalt, waardoor ook de bloeddruk zakt.

Professor William Drake, een consultant in het St. Barholomew’s Hospital waar veel patiënten die meededen aan het onderzoek behandeld worden, zegt dat hoge bloeddruk vaak om een levenslange behandeling met medicijnen vraagt. “Eerder onderzoek liet zien dat een genmutatie in de bijnieren bij vijf tot tien procent van de mensen met hypertensie de oorzaak is. Dit zorgt voor de aanmaak van overmatige hoeveelheden van het hormoon aldosteron. Hierdoor wordt zout in het lichaam vastgehouden, waardoor de bloeddruk stijgt. Patiënten met een te hoog aldosterongehalte in het bloed zijn resistent tegen behandeling met de veelgebruikte geneesmiddelen voor een hoge bloeddruk en lopen een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes.”

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden