Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: nazorg ex-kankerpatiënten schiet tekort

nazorg-genezing.jpg

Er is in Nederland te weinig aandacht voor nazorg voor mensen die kanker hebben overleefd. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

Beide organisaties voeren elke twee jaar een onderzoek uit naar actuele thema’s binnen de kankerzorg in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 800.000 Nederlanders die in 2017 kanker overleefden, nog steeds veel last hebben van de gevolgen van hun ziekte. Nazorg kan helpen om de klachten na kanker te verminderen of om te leren hiermee om te gaan. Maar vaak krijgt de patiënt geen aanbod voor nazorg. Vier op de tien mensen die kanker hebben of de ziekte overleefden, hebben van hun behandelaars géén informatie gehad over ondersteunende zorg.

Verminderde toekomstverwachting

Mensen die leven met of na kanker kunnen ingrijpende, soms blijvende gevolgen ervaren van hun ziekte en de daarbij behorende behandeling. Dat kunnen lichamelijke gevolgen zijn, zoals ernstige vermoeidheid, depressie, angstklachten, verminderde zin en plezier in seks. Ook hun deelname aan de maatschappij wordt soms negatief beïnvloed door een verminderde toekomstverwachting, wat een gevolg kan hebben voor bijvoorbeeld studie en sociale participatie.

Financiële gevolgen

Ook financieel kan de ziekte een grote impact hebben. In vergelijking met mensen die geen kanker hebben gehad, betalen overlevenden bijvoorbeeld hogere verzekeringspremies. Een derde van alle ex-patiënten krijgt bovendien geen hypotheek. Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen die kanker overleefden bijna twee keer zo vaak financieel in de problemen komen, in vergelijking met de rest van de bevolking. “De zorg na kanker schiet tekort,” stelt Peter Huijgens, directeur van IKNL. “Vooral voor jonge mensen van dertig à veertig jaar is het rampzalig. Dat geldt ook voor mensen die in hun proeftijd zitten of zzp’er zijn.”

De afgelopen jaren is het aantal patiënten dat de diagnose kanker kreeg gestegen. Maar doordat de ziekte vaak eerder wordt ontdekt en vanwege vooruitstrevende behandelmogelijkheden, is de vijfjaarsoverleving gestegen met vijftien procent. De groep mensen die kanker heeft of heeft gehad, is daardoor groot en de verwachting is dat die groep in de toekomst alleen maar gaat groeien.

Actieplan

De Taskforce Cancer survivorship van zorgprofessionals, patiëntvertegenwoordigers, beleidsmakers en onderzoekers gaat na aanleiding van het rapport een actieplan opstellen om de zorg voor gevolgen van kanker te integreren in de medische behandeling en om maatschappelijke aandacht te vragen voor klachten na kanker. De NFK roept bovendien de maatschappij op om ‘meer begrip’ te tonen. “Iedere kankerpatiënt moet tijdens en na de behandeling zonder enige belemmering mee kunnen doen in onze maatschappij.”

Bron| IKNL, AD
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant