null Beeld

Onderzoek: naar schattige dieren kijken is goed voor je gezondheid

Kijk jij graag naar een schattig kattenfilmpje of twee spelende honden (wanneer je last hebt van stress)? Uit onderzoek blijkt nu dat dat ook écht nut heeft. Het bekijken van schattige dieren blijkt een positieve invloed te hebben op onze gezondheid.

Je stresslevels nemen af en je hartslag en bloeddruk dalen, alleen maar door te kijken naar de schattige beestjes.

Video met schattige dieren

Om te onderzoeken welke invloed de dierenvideo’s hebben, kregen negentien gestreste proefpersonen een video van dertig minuten te zien. Van de negentien proefpersonen waren er vijftien studenten die last hadden van enorme examenstress, en vier docenten die door de werkdruk ook stress ervoeren.

In de video van een half uur zagen ze allerlei schattige en knuffelbare dieren voorbijkomen, van puppy's en kittens tot en met babygorilla’s en quokka’s. Quokka's worden ook wel 'het vrolijkste dier op aarde' genoemd, en mochten dus zéker niet missen in deze studie.

Lichamelijk en mentaal beter

En wat bleek? Bij alle proefpersonen daalde de bloeddruk, de hartslag én de mate van stress tijdens en na het bekijken van de schattige dieren. Niet alleen lichamelijk voelden ze zich minder gestrest, ook mentaal gaven ze aan zich een stuk beter te voelen. De gemiddelde bloeddruk ging van 136/88 naar 115/71, wat volgens de onderzoekers valt onder de ‘ideale bloeddruk’. Ook ging de gemiddelde hartslag met 6,5 procent omlaag. En dat alleen maar door een half uur naar schattige dieren te kijken!

Bewegende beelden

Opvallend genoeg bleek dat bewegende beelden van de beestjes het een stuk beter deden dan foto’s van de dieren. Vooral video’s waarin de dieren met mensen omgingen werden als ontspannend ervaren.

Heb je last van stress, een onrustig gevoel of kun je wel een beetje schattigheid gebruiken? Check dan onderstaande video.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | CNN

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden