Pepermunt tegen buikpijn Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek naar pepermunt als medicijn tegen buikpijn: werkt dat echt?

In verschillende ziekenhuizen loopt een onderzoek naar de werking van pepermunt als medicijn tegen buikpijn bij kinderen. Maar ook bij volwassenen is er al eens onderzoek gedaan naar de helende kracht van pepermuntolie. Klopt het daarmee echt dat dit buikpijn kan verlichten?

We leggen je uit wat hier tot nu toe over bekend is.

Werkt pepermunt tegen buikpijn?

Het nieuwe onderzoek naar pepermunt als medicijn tegen buikpijn focust zich alleen op kinderen, maar in 2019 bleek uit onderzoek van Maastricht UMC+ al dat pepermuntolie bij volwassenen buikpijn, fysiek ongemak in de buik en klachten door het prikkelbare-darmsyndroom (PDS) kan verlichten. Hoewel Maag-, Darm-, Leverarts dr. Daniel Keszthelyi wel benadrukt dat pepermuntolie daarmee geen wondermiddel is, bleek het uit de studie wel degelijk positieve effecten voor patiënten te hebben.

Pepermuntolie is zonder recept verkrijgbaar en kun je zelf bij de drogist kopen, waardoor het voor veel mensen laagdrempelig is om te gebruiken. Het kent daarnaast weinig bijwerkingen, al is het wel verstandig om altijd met een (huis)arts te overleggen of je dit in jouw situatie ook kunt gebruiken tegen buikpijnklachten.

Niet alleen voor darmklachten

Ook over menthol, dat van munt wordt gemaakt, wordt al lang gedacht dat het een helende werking zou hebben. Menthol zou niet alleen darmproblemen verlichten, maar bijvoorbeeld ook helpen bij verkoudheid, spijsverteringsproblemen en hoofdpijn. Daarnaast zouden sommige mensen de olievariant – oftewel pepermuntolie – ook gebruiken bij huidziekten. Toch is hier (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor.

Daarnaast bestond er vroeger ook maagpepermunt voor mensen met maagklachten en kregen kinderen wel eens suikerpepermunt tegen levertraan. Pepermunt als een alternatief voor medicijnen is dus niet helemaal nieuw, alleen naar de effectiviteit en werking wordt nu meer onderzoek gedaan.

Pepermunt als medicijn voor kinderen

Op dit moment wordt er met de zogeheten MINT-studie onder 240 kinderen onderzoek gedaan naar de werking van pepermunt bij medisch onverklaarbare buikpijnklachten. Ongeveer één op de tien kinderen heeft hier last van. Een pepermuntje tegen de pijn nemen zou daarom een interessant alternatief zijn in plaats van andere medicijnen en ziekenhuisbezoeken. Op dit moment is een veelvoorkomende reden voor een ziekenhuisbezoek bij kinderen namelijk nog chronische buikpijn met zachte of harde ontlasting.

Bron | RTL Nieuws, Maastricht UMC+

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden