null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: mogelijk verband tussen déze slaapstoornis en een bijna-doodervaring

Over de bijna-doodervaring is veel gezegd en geschreven, maar niemand weet wat er precies van waar is. Zien mensen met een bijna-doodervaring echt een tunnel met wit licht of stijgen ze als het ware boven hun eigen lichaam uit?

Scandinavische wetenschappers deden een onderzoek met 1.034 mensen uit 35 verschillende landen en vonden een verklaring.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bijna-doodervaring

Eén op de tien deelnemers aan het onderzoek heeft een bijna-doodervaring gehad. Een vrouw (37) omschreef haar ervaring als volgt: "Het leek wel alsof ik in de hemel terecht was gekomen. Ik kon nog stemmen horen, maar was niet zeker of ik wel terug kon komen. Heel vreemd. Ik kon mijn lichaam niet meer controleren." Anderen omschrijven de ervaring als een versnelling of juist vertraging van de tijd.

Slaapstoornis

De deelnemers moesten verschillende gegevens van zichzelf invullen, waaronder hun slaapkwaliteit. De wetenschappers ontdekten daardoor dat er een link bestaat tussen de bijna-doodervaring en een slaapstoornis. Het grootste deel van de mensen die de ervaring weleens gehad heeft, lijdt namelijk aan REM-intrusie. Dat houdt in dat je meteen begint te dromen als je in slaap valt. Je kunt dan ook gaan hallucineren en een gevoel van verlamming ervaren.

Lees ook

Heb je weleens last van een schok als je in slaap valt? Hier komt het door

Verband

Volgens professor Daniel Kondziella van de Universiteit van Kopenhagen bevestigt het onderzoek dat bijna-doodervaringen op de een of andere manier te maken kan hebben met REM-intrusie. Wel benadrukt hij dat het vinden van een verband niet wil zeggen dat het ook echt de oorzaak is. "Maar het bewijst wel dat het nuttig is om te achterhalen wat de mechanismen achter REM-intrusie zijn, zodat we bijna-doodervaringen beter kunnen begrijpen."

null Beeld

Met dit Wake Up Light word je makkelijker, energieker en frisser wakker. Nu met 45% korting in de Margriet Shop.

Bron| Welingelichtekringen.nl

Beeld| iStock

Kirsten ZijderveldGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden