Onderzoek: mogelijk geen operatie meer nodig bij borstkanker na chemotherapie Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: mogelijk geen operatie meer nodig bij borstkanker na chemotherapie

Een behandeling voor borstkanker is intensief en kan uit verschillende behandelmethoden bestaan. Denk aan chemotherapie, een operatie of hormoontherapie. Amerikaanse onderzoekers hebben nu ontdekt dat patiënten waarbij in een vroeg stadium borstkanker ontdekt wordt, mogelijk geen operatie nodig hebben als zij goed reageren op chemotherapie.

Na de diagnose borstkanker begint het pas: je behandeling gaat van start en je komt terecht in de zogenoemde molen. Hoe je behandeling er precies uitziet, is afhankelijk van de situatie. Onder meer ligt dit aan de soort borstkanker en hoe uitgebreid deze is. Meestal krijg je meerdere behandelingen die tegelijkertijd of na elkaar gedaan worden.

Geen operatie na chemotherapie

Waar chemotherapie eerst vaak na een operatie gedaan werd, gebeurt dit tegenwoordig steeds vaker voor de behandeling. Een voordeel hiervan is dat de chemotherapie ervoor kan zorgen dat de tumor kleiner wordt, waardoor de chirurg borstsparend(er) kan opereren. Daarnaast kunnen uitzaaiingen in de lymfeklieren kleiner worden of zelfs verdwijnen. Uit onderzoek dat gepubliceerd is in Lancet Oncology blijkt dat chemotherapie voor de operatie er zelfs voor kan zorgen dat een operatie misschien helemaal niet nodig is, zeker bij patiënten waarbij de tumor in een vroeg stadium ontdekt is.

Borstsparend

Het onderzoek dat gepubliceerd werd in Lancet Oncology laat zien dat patiënten bij wie de kanker volledig verdwenen was door chemotherapie, een lage kans hebben op terugkeer van de kanker. Zelfs een operatie kan vermeden worden in deze gevallen. Hierover zegt hoofdonderzoeker en hoogleraar borstchirurgische oncologie, Dr, Henry Kuerer: “De ultieme vorm van borstsparende therapie is het volledig elimineren van borstoperaties voor invasieve ziektes. Dit onderzoek draagt bij aan het groeiende bewijs dat laat zien dat nieuwe medicijnen kanker in sommige gevallen volledig kunnen uitroeien. Zeer vroege resultaten laten zien dat we operaties bij een selecte groep vrouwen met borstkanker kunnen elimineren.”

Veelbelovend onderzoek naar borstkanker

In onderzoeken naar borstkanker wordt veel progressie geboekt. Dit komt doordat chemotherapie steeds beter wordt en steeds beter aanslaat. Hierdoor is er sprake van een zogenoemd compleet pathologisch respons, wat erop neerkomt dat er geen resterende kankercellen meer zijn na chemotherapie. De aantallen hiervan zijn aanzienlijk gestegen, naarmate onderzoek vordert.

Meer onderzoek nodig

De resultaten zijn volgens Attai veelbelovend voor patiënten met een van deze agressieve subtypes, maar er is nog wel aanvullend onderzoek nodig. “Dit was een klein onderzoek, een follow-up van een korte termijn, dat uitgevoerd werd in gespecialiseerde kankercentra. De resultaten zijn op dit moment nog niet te generaliseren naar een bredere kring patiënten.”

Toch zien artsen dat chemotherapie steeds beter werkt, waardoor tijdens operaties te zien is dat er geen kankercellen meer over zijn. Hierover zegt Dr. Parvin Peddi: “Chemotherapie is steeds gerichter en effectiever geworden bij borstkanker. We gebruiken het routinematig voor operaties en zien dan tijdens de operatie dat er geen kanker meer over is.” Experts zeggen dan ook dat meer onderzoek nodig is, maar dat wel duidelijk is dat dit weer een stap is richting een behandeling zonder operatie voor borstkankerpatiënten.

Bron | Healthline, Kanker.nl

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden