null Beeld

Onderzoek: mindfulness kan helpen bij het prikkelbare darm syndroom

Klinkt mindfulness jou wat zweverig in de oren? Dat is het écht niet altijd. Ook wetenschappers ontdekken steeds vaker dat er voordelen aan zitten. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat mindfulness mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) kan helpen.

Een opgezette buik, winderigheid, buikpijn of stoelgangproblemen: zo’n vijf tot twintig procent van de Nederlanders heeft last van het Prikkelbare Darm Syndroom. Hoe het precies ontstaat óf te behandelen is, verschilt per PDS-patiënt.

Minder klachten

In totaal deden 15 mannen en 53 vrouwen met PDS mee aan het onderzoek van de University of California. Zij volgden acht weken lang lessen die draaiden rond mindfulness en het verminderen en bestrijden van stress. En wat blijkt: die lessen in mindfulness zijn heel nuttig voor mensen met een prikkelbare darm. Zowel vlak na de behandeling als in de drie maanden daarna hadden ze minder last van de stoelgangklachten die ze eerder hadden. Ook zeiden ze dat ze beter in hun vel zaten, en minder last hadden van angst om weer dezelfde klachten te krijgen. Ze lieten zélfs weten dat de kwaliteit van hun leven vooruitgegaan is door de mindfulness trainingen.

Bewust handelen

Eén van de belangrijkste dingen die de deelnemers zeggen geleerd te hebben, is dat ze minder op de automatische piloot werken. Bewust handelen is één van de belangrijkste factoren van mindfulness zeggen de onderzoekers, zeker voor mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom. Door bewust bezig te zijn met wat ze op dat moment aan het doen zijn zónder afleiding van andere gedachten, hebben ze volgens de onderzoekers minder tijd om zich zorgen te maken over de mogelijkheid dat de PDS-klachten weer terugkomen. Omdat stress en angst de symptomen van PDS kunnen verergeren, zou bewust met het heden bezig zijn dus kunnen helpen.

Niet één specifieke behandeling

Volgens de Maag Lever Darm (MLD) Stichting is er nog niet één specifieke behandeling voor PDS, die werkt bij alle patiënten. Er zijn veel verschillende behandelingen die uitgeprobeerd kunnen worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan medicatie die de stoelgang helpt, maar ook eliminatiediëten of therapieën. Op die manier zullen patiënten merken dat er verschillende triggers zijn voor hun PDS. Veel mensen ervaren volgens de MLD-stichting dat stress of angst hun symptomen erg beïnvloeden, en volgens dit onderzoek zou mindfulness voor hen dus een goede optie kunnen zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ScienceDaily Maag Lever Darm Stichting

Beeld | iStock

null Beeld

Wil je iemand verrassen met een leuk cadeau? Ga dan voor een Bladcadeau! Hier doe je iemand weken- of zelfs maandenlang plezier mee en je hebt keuze uit ruim honderd tijdschriften. Extra fijn: t/m 20 april bestel je een Bladcadeau met 15% korting én wordt het gratis bezorgd vanaf € 15,00. Kijk snel op bladcadeau.nl.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden