Onderzoek: minder (ultra)bewerkte voeding verkleint de kans op kanker
Kanker voorkomen is lang niet altijd mogelijk, maar dat betekent niet dat je niets kunt doen om de kans om kanker te krijgen te verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie. De organisatie geeft aan dat het aanpassen van je leefstijl door (ultra)bewerkte voeding te vervangen door minder bewerkte voeding, zorgt voor een kleinere kans op kanker.
Dat een gezonde leefstijl de kans om kanker te krijgen verkleint, was al bekend. Zo stelt het KWF dat stoppen met roken, veilig zonnen en voldoende beweging de kans op kanker kunnen verkleinen. Het minderen van bewerkte voeding kan bijdragen ook aan minder risico om kanker te krijgen.
De kans op kanker verkleinen
Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat gefinancierd werd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF), blijkt dat de kans op kanker kleiner wordt, als je voeding die sterk bewerkt is links laat liggen. Kies in plaats daarvan voor voeding die minimaal bewerkt is. Daarbij benadrukt het WKOF dat je niet minder hoeft te eten, maar ongezonde voeding moet vervangen door gezonde voeding.
Bewerkte voeding
Het onderzoek spreekt van (ultra)bewerkte en onbewerkte voeding, maar wat wordt hier precies mee bedoeld? Het woord zegt het al: bewerkte voeding wordt ergens in het bereidingsproces bewerkt. Als je in de supermarkt staat, is dit bijna niet te vermijden, aangezien vrijwel alle voedingsmiddelen in meer of mindere mate bewerkt worden. Daarbij gaat het om het inmaken, bevriezen of drogen van producten tot pasteuriseren of filteren. Bij bewerkt voedsel kun je denken aan vlees en vis uit blik, gerookte vis, kaas, gezouten vlees, bier en wijn.
In het onderzoek werd met name gekeken naar ultrabewerkte voeding. Dit bevat per portie meer calorieën, verzadigd vet, suiker en zout. Daarbij bevat ultrabewerkte voeding minder vitamines, mineralen en vezels dan een product dat minder of niet bewerkt is. Je kunt denken aan snoep, koek, ijs, zoete (zuivel)dranken, gebak, chocolade, pizza, hartige snacks en chips of gezoete ontbijtgranen.
Om de kans op kanker te verkleinen, kun je dus het best kiezen voor onbewerkte voeding en eventuele ultrabewerkte producten hiermee vervangen. Maar wat moet je dan in huis halen? Je zit goed met verse, gedroogde of bevroren groente en fruit, vlees, vis, melk, eieren, peulvruchten, noten, zaden en eieren.
Tien procent vervangen
Betekent dit nu dat je je hele voedingspatroon op de schop moet nemen en nooit meer een koekje of puntje taart kunt eten? Nee. Uit het onderzoek blijkt dat de kans op kanker in het algemeen, hoofd- en halskanker, darmkanker, leverkanker, slokdarmkanker en borstkanker (na de menopauze) verkleint, als je tien procent van de (ultra)bewerkte voedingsmiddelen vervangt door producten die niet of minimaal bewerkt zijn. Daarbij benadrukt WKOF dat voeding en de mate waarin dit bewerkt is, niet één op één te vertalen is naar gezond of ongezond. Als voorbeeld geeft de organisatie volkorenbrood: dit is sterk bewerkt, maar wel gezond. WKOF adviseert dan ook om de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum te volgen.