null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: ‘Meer coronabesmettingen door meer pollen in de lucht’

Dat een grote hoeveelheid pollen in de lucht hooikoorts veroorzaakt wisten we al wel, maar nu blijkt dat het ook kan zorgen voor meer coronabesmettingen. Het coronavirus zou namelijk profiteren van het verzwakte afweersysteem, dat ontstaat door het stuifmeel.

Dat is de conclusie van een wereldwijd onderzoek, waar onder andere het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Elkerliek ziekenhuis en Wageningen University & Research (WUR) vanuit Nederland bij betrokken waren.

Link pollen en coronabesmettingen

Je zou de link tussen de pollen van bomen, grassen en planten en de hoeveelheid coronabesmettingen niet direct leggen, maar volgens de studie heeft het te maken met ons afweersysteem. Of je nu allergisch bent voor het stuifmeel of helemaal niet: een hoge concentratie pollen in de lucht zorgt altijd voor een verminderde werking van het afweersysteem tegen virusinfecties in de luchtwegen. Dat wisten we al van een ‘gewoon’ verkoudheidsvirus, maar blijkt dus ook te gelden voor het coronavirus dat nu heerst. Zowel onder mensen met hooikoorts en mensen die niet reageren op pollen, zou de hoeveelheid coronabesmettingen in het pollenseizoen sneller toenemen.

Lees ook:

Hooikoorts: van welke pollen kun je wanneer last hebben?

Toename van vier procent

Tot die conclusie kwamen meer dan 150 wetenschappers uit 31 verschillende landen, waaronder ook Nederland. Na analyse van meer dan 130 pollentelstations, bleek dat de hoeveelheid coronabesmettingen in het voorjaar van 2020 aanzienlijk toenam, vier dagen na een stijging van de hoeveelheid pollen in de lucht. Gemiddeld nemen de coronacijfers vier procent toe, wanneer de pollenconcentratie met honderd pollen per kubieke meter toeneemt. Een lockdown halveert dat effect, maar laat het niet verdwijnen.

Incubatietijd

Dat er vier dagen zit tussen de verhoogde blootstelling aan pollen en het oplopen van de besmettingscijfers, is volgens de wetenschappers ook goed te verklaren. Het duurt namelijk een paar dagen voordat het virus zich echt laat zien en voor mensen zich laten testen.

De onderzoekers benadrukken dat de pollen dus niet zorgen voor meer coronabesmettingen omdat het virus zich beter kan verspreiden. De oorzaak ligt echt bij het verzwakte afweersysteem dat ontstaat dóór de pollen, waardoor het virus gemakkelijker binnendringt. Of en op welke manier de pollen dit jaar in Nederland effect zal hebben op de besmettingsaantallen, zullen we nog een aantal weken moeten afwachten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | LUMC

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden