Gezondheid Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: meer bewegen en minder zitten verlaagt het risico op borstkanker

In Nederland krijgt 1 op 7 vrouwen borstkanker. Er wordt dan ook volop onderzoek gedaan naar de oorzaken, een behandeling en mogelijke manieren om borstkanker te voorkomen. Een team met onderzoekers uit onder andere Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben nu onderzocht wat het verband is tussen beweging en het risico op borstkanker.

Er zijn eerder al onderzoeken gedaan naar de link tussen het risico op borstkanker en weinig bewegen in combinatie met veel zitten. Maar dit ging vooral om zogenoemde observerende studies, waarbij het lastig is om een directe link te bewijzen. Reden genoeg dus voor een groep onderzoekers om een andere onderzoeksmethode toe te passen. Met deze methode kunnen zij veel specifiekere conclusies trekken en dat is in een gevoelig onderzoek als deze belangrijk.

Meer bewegen verlaagt risico op borstkanker

De onderzoekers denken dat een toename van beweging en een afname van tijd die zittend doorgebracht wordt het risico op borstkanker kan verlagen. Dit nieuwe onderzoek, dat gepubliceerd werd in de British Journal of Sports Medicine, laat zien dat gedragsveranderingen, in dit geval meer fysieke activiteit en minder zitten, inderdaad nuttig zijn als het aankomt op het verlagen van het risico op borstkanker.

Het onderzoek

Om tot een conclusie te komen werd de genetische data van ruim 130 duizend vrouwen geanalyseerd. Ruim 69.000 van hen hadden invasieve borstkanker, ruim 6.000 vrouwen hadden een gelokaliseerde tumor en 54.000 vrouwen hadden geen borstkanker. De genetische data werd gebruikt om het effect van bepaalde risicofactoren op ziekte onderzoeken. In dit specifieke geval werd gekeken naar de inspanningsgenen. Ben je van nature sedentair (oftewel: neig je naar veel zitten) of actief? Die genen werden geëvalueerd om te zien wat het effect van fysieke activiteit op borstkanker is. De onderzoekers ontdekten het volgende:

  • Mensen met een genetische aanleg om meer fysiek actief te zijn hebben een 41 procent lager risico op invasieve borstkanker.
  • Mensen van wie genetisch voorspeld is dat ze drie dagen of meer per week zouden sporten, hadden 38 procent minder risico op borstkanker.
  • Zitten kan het risico op borstkanker tot wel 104 procent verhogen. Zeker bij de agressievere vormen van borstkanker met een slechtere prognose.

Waarom heeft beweging dit effect?

Waarom beweging en inspanning dit effect hebben op het risico op borstkanker, is niet duidelijk. De onderzoekers denken dat dit komt door het vermogen van het lichaam om ontstekingen te verminderen en de niveaus van geslachtshormonen, zoals oestrogeen en androgeen, te verlagen die gekoppeld zijn aan een hoger risico op borstkanker. Maar, benadrukken ze, er is meer onderzoek nodig om deze claim nog meer kracht bij te zetten.

De onderzoekers zijn positief verrast door de resultaten. Auteur van het onderzoek en kankerepidemioloog, Brigid Lynch, zegt: “Dit onderzoek bevestigt de bevindingen van eerdere observationele studies en dat er een causaal verband is tussen fysieke activiteit en een verminderd risico op borstkanker.”

Bron | Health, British Journal of Sports Medicine

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden