Koffie en thee kan kans op dementie of beroerte verkleinen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: koffie en thee kan de kans op dementie of een beroerte verkleinen

Kun jij niet zonder je bakkie pleur in de ochtend? Dan hebben we goed nieuws. Uit onderzoek blijkt namelijk dat koffie en thee de kans op dementie of een beroerte kleiner maken. Drink jij hier vaak twee of drie koppen van? Dan zou je er de meeste voordelen uithalen.

Maar sla er niet in door, want dít aantal zou de kans op dementie juist weer groter maken.

Koffie en thee verkleinen de kans op dementie of een beroerte

Uit een onderzoek waarbij de data uit de Britste Biobank van 360.000 deelnemers tussen de 50 en 74 jaar werd geanalyseerd in een periode van 10 tot 14 jaar bleek dat het drinken van koffie en thee de kans op dementie of een beroerte kleiner maakt. De mensen die dagelijks twee tot drie kopjes thee en twee tot drie kopjes koffie dronken – dus in totaal 4 tot 6 kopjes – bleken de meeste voordelen te ervaren. De kans op dementie bleek hier namelijk 28 procent lager te liggen en voor beroertes zelfs 32 procent, dan bij de deelnemers die geen koffie of thee dronken.

Is meer koffie of thee drinken dus goed voor je hersenen?

Dr. Lee H. Schwamm, voorzitter van de American Stroke Association Advisory Committee en voorzitter in Vascular Neurologie in het Massachusetts General Hospital, laat aan CNN wel weten dat er daarmee nog geen causaal verband is. Er is geen hard bewijs dat meer koffie en thee drinken ook echt goed is voor je hersenen. Volgens Schwamm kan er alleen geconcludeerd worden dat de mensen in deze studie die matig koffie en/of thee dronken in 10 jaar een kleinere kans hadden op een beroerte of dementie. Daarnaast moesten de deelnemers in de studie zelf hun koffie- en theedrinken rapporteren, waardoor de gegevens minder nauwkeurig kunnen zijn.

Lees ook:
Hoe herken je een koffieverslaving, en hoe gevaarlijk is het?

Minder kans op hartaandoeningen

Dit is niet het eerste onderzoek dat suggereert dat koffie goed kan zijn voor je gezondheid. Zo bleek al uit verschillende onderzoeken dat drie kopjes koffie per dag het risico op de ziekte van Alzheimer kan verminderen. Uit een ander onderzoek met de gegevens van de Britste Biobank bleek ook dat mensen zonder (gediagnostiseerde) hartaandoeningen bij het regelmatig drinken van 0,5 tot 3 kopjes koffie per dag minder kans leken te hebben op het overlijden aan hartaandoeningen, een beroerte of vroegtijdige overlijden door een andere oorzaak, dan niet-koffiedrinkers.

Maar meer is niet altijd beter als het op koffie aankomt. Uit een ander onderzoek blijkt namelijk dat mensen die meer dan zes kopjes koffie per dag drinken juist een verhoogd risico hebben op dementie. Geniet dus vooral van je kopje koffie in de ochtend, maar sla er niet in door en wissel het af met een kop thee met een stuk minder cafeïne.

Bron | CNN
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden