Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nieuw onderzoek: alleen al aan koffie dénken maakt je opgewekter

koffie-denken-onderzoek-margriet.jpg

Begint je dag pas echt na de eerste kop koffie? En kun je voor je gevoel niet zonder cafeïne om opgewekt de deur uit te gaan? 

Dan is er goed nieuws voor als je haast hebt of wilt minderen met cafeïne. Alleen het dénken aan een lekkere bak koffie maakt je al energieker, blijkt uit nieuw internationaal onderzoek.

Koffie- en theegroep

Wetenschappers van de Canadese universiteit van Toronto en de Monash-universiteit in Australië stelden met behulp van vier studies vast dat mensen zowel mentaal als fysiek reageren op het denken aan koffie. De deelnemers kregen verschillende opdrachten die met koffie of thee te maken hadden. De ene groep moest iets over koffie lezen, de andere groep over thee.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Hartslag omhoog

Wat bleek? De koffiegroep gaf aan dat ze zich na de opdracht alerter, energieker en opgewekter voelde. Bij de theegroep was dit een stuk minder. Ook was er volgens de onderzoekers een verschil in de hartslag merkbaar. De groep mensen die over koffie moest denken had een gemiddelde hartslag van 76 per minuut, terwijl die bij de theegroep zeventig per minuut was.

Meer onderzoek nodig

Nu kan die snellere hartslag natuurlijk ook door andere factoren worden bepaald. Dit resultaat is nog te onzeker om er op grond van het onderzoek wetenschappelijke conclusies aan te verbinden. Ook geven de wetenschappers zelf aan dat er nog veel meer onderzoek moet worden gedaan naar denken aan koffie en het effect hiervan op ons lichaam en onze geest. Moet je bijvoorbeeld ooit koffie hebben gedronken om dit effect te ervaren? Hoe dan ook: dat er een positief verband bestaat, lijkt zeker. Alle reden om wat vaker te dagdromen over een heerlijke cappuccino…


Wil je niet alleen dromen, maar ook thuis de lekkerste cappuccino zetten? Met de melkopschuimer van Inventum wordt dat een makkie. Nu van €74,90 voor €39,95 in de Margriet Shop.

 

Bron | The British Psychology Society
Beeld | iStock

Ook interessant