null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: klimaatverandering heeft mogelijk invloed op vruchtbaarheid

Pasen gaat dit jaar de boeken in als een van de warmste Pasen ooit. Maar hoe lekker dat zonnetje ook was, de stijging van de temperatuur heeft een hoop nadelige effecten. Onderzoekers stellen nu dat het niet alleen invloed heeft op de natuur, maar mogelijk ook op onze vruchtbaarheid.

Wetenschappers van de Britse Universiteit van Lincoln, hebben aangetoond dat het voor insecten moeilijker is om zich voort te planten bij hoge temperaturen. Voor het onderzoek werden nachtvlinders blootgesteld aan verschillende temperaturen, variërend tussen de twintig tot 33 graden Celsius, totdat ze klaar waren om te paren. Hoe hoger de temperatuur, hoe minder effectief de sperma van de mannelijke motten was.

Geen verrassing

Volgens hoofdonderzoeker Graziella Iossa was deze uitkomst niet heel verrassend. “De testikels van veel zoogdieren zitten om die reden ook buiten het lichaam. De lichaamstemperatuur is over het algemeen net iets te hoog voor sperma. Wanneer de temperatuur buiten dus stijgt, heeft dit ook terecht gevolgen voor het zaad van de mannen.”

Onvruchtbaarheid zoogdieren

Een zelfde onderzoek werd eerder door een andere Britse Universiteit uitgevoerd bij mestkevers. Een hittegolf halveerde het aantal nakomelingen dat mannetjes kregen en na een tweede hittegolf waren ze bijna onvruchtbaar. “We weten dat hitteshocks de voortplanting bij warmbloedige dieren negatief kan beïnvloeden. In het verleden is al gebleken dat dit leidt tot onvruchtbaarheid bij zoogdieren,” zegt onderzoeker Kris Sales. In het geval van de mestkevers beschadigde de hitte het sperma van insecten, wat generaties lang gevolgen kan hebben voor de vruchtbaarheid.

Meer onderzoek

De Britse onderzoekers stellen wel dat er meer onderzoek nodig is om te kijken of de stijgende temperaturen dezelfde invloed heeft op de mens. Bovendien kunnen wij er tijdens een hittegolf nog voor kiezen om te verkassen naar een koele ruimte met airco. Desondanks lijkt een dergelijke overeenkomst niet vergezocht. Zo hebben Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Californië vastgesteld dat negen maanden na een hittegolf minder baby’s werden geboren dan in de andere periodes, terwijl stellen aangaven juist tijdens een hete periode net iets meer te vrijen dan normaal.

Bron| ScienceDaily, De Wereld Morgen

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden