Margriet logo
Kans op bijwerkingen na coronavaccinatie is bij vrouwen twee keer hoger Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: kans op bijwerkingen na coronavaccinatie is bij vrouwen twee keer hoger

Tijdens de coronapandemie werd met man en macht gewerkt aan een vaccin tegen de luchtweginfectie, met succes. Nu blijkt uit onderzoek van bijwerkingencentrum Lareb dat vrouwen een twee keer hogere kans op een bijwerking na een coronavaccinatie hebben in vergelijking met mannen.

Lareb deed onderzoek naar de bijwerkingen die mensen ervaren hebben na hun vaccinatie. 27.540 gevaccineerden hebben hiervoor vragenlijsten ingevuld. 38,5 procent van de deelnemers was man en 62,5 procent vrouw. Het onderzoek is hierop gecorrigeerd. Om tot een gedegen uitslag te komen, werden de mogelijke bijwerkingen na de vaccinatie zes maanden lang bijgehouden.

Vrouwen hebben vaker last van bijwerkingen

De conclusie van het onderzoek is duidelijk: de kans dat vrouwen een bijwerking krijgen na een coronavaccinatie is ongeveer twee keer hoger dan bij mannen. Volgens Lareb was dit verschil het grootst na de eerste prik. De klachten waarbij het grootste verschil genoteerd werd, waren misselijkheid en ontsteking op de injectieplaats.

De onderzoekers volgden de deelnemers zes maanden lang om te kijken naar de duur en de belasting van de klachten na de vaccinatie. Ook dit heeft inzichten opgeleverd: vrouwen hadden iets langer nodig om te herstellen van klachten dan mannen. Daarbij gaven de vrouwen aan wat meer last te hebben van klachten na de vaccinatie dan mannen. Maar, zegt Lareb, deze verschillen waren klein.

Reactie van het afweersysteem

“Over het algemeen is bekend dat meer vrouwen bijwerkingen ervaren van vaccins dan mannen”, vertelt directeur Agnes Kant van Lareb. “Dat komt onder andere door een sterkere reactie van het afweersysteem.”

De onderzoekers geven aan dat de onderzoekresultaten overeen komen met bestaand bewijs. Volgens Lareb kan dit onderzoek bijdragen aan kennis over de verschillen in reacties op vaccinaties tussen vrouw en man. In toekomstige vaccinatiecampagnes kan informatie hierover meegenomen worden.

Bron | ANP, Lareb

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden