null Beeld

Onderzoek: ‘Kaneel kan bloedsuikerspiegel reguleren bij prediabetes’

Kaneel is niet alleen lekker in de appeltaart of door je havermoutpap, maar blijkt ook een medische functie te hebben. Kaneel kan namelijk helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel van mensen met prediabetes.

Aan het onderzoek deden 51 proefpersonen mee, waarvan er 39 uit Zuid-Korea kwamen en 12 uit de Verenigde Staten. De deelnemers hadden allemaal te horen gekregen dat ze prediabetes hadden. Wanneer iemand deze diagnose krijgt, is dat een voorteken van de ontwikkeling van diabetes type 2. Meestal zijn mensen met prediabetes nog niet ziek, maar heeft hun lichaam al wel duidelijk moeite met het verwerken van glucose. Met veranderingen in levensstijl kan bij sommigen voorkomen worden dat prediabetes overgaat in diabetes. De onderzoekers zochten nu uit in hoeverre de inname van kaneel daarbij kan ondersteunen.

Kaneel tegen prediabetes

De helft van de deelnemers kreeg twaalf weken lang, driemaal daags een capsule van 500 milligram kaneel. De andere helft van de deelnemers kreeg een placebopil, die er wel hetzelfde uitzag én rook als de kaneelpillen. Na twaalf weken waren er duidelijke verschillen te zien tussen de twee verschillende testgroepen. Zo was de nuchtere bloedsuikerwaarde van de mensen die kaneel hadden gekregen gelijk gebleven, terwijl die bij de andere groep significant was toegenomen.

Lees ook: Déze invloed heeft diabetes (en prediabetes) op je hersenen

Beter onder controle

Ook hadden de deelnemers met prediabetes die de supplementen met kaneel gekregen hadden, minder schommelingen in hun bloedsuikerspiegel na een maaltijd. De waarde schoot niet zo extreem omhoog als bij de andere groep, en was sneller weer terug op het gemiddelde niveau. De waarde die de schommelingen van bloedsuikerspiegel over een langere termijn toont (HbA1c) liet zien dat de mensen die de kaneelsupplementen kregen gemiddeld een lagere bloedsuikerspiegel hadden én dat deze beter onder controle was.

Langere studie

Op basis van deze studie kun je dus zeggen dat kaneel een positieve invloed heeft op de bloedsuikerwaarde van mensen met prediabetes. Ook hadden ze weinig last van bijwerkingen, die er vaak wel zijn bij andere pillen tegen prediabetes. Om het effect definitief te bevestigen, zou een langere studie met meer proefpersonen nodig zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | CNN

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden