Margriet logo
null Beeld

Onderzoek: honing werkt beter tegen hoesten en verkoudheid dan antibiotica

Thee met honing bij een zere keel of gewoon een theelepeltje honing als je flink moet hoesten? Het zou weleens beter kunnen werken dan antibiotica. Ook medicijnen uit de drogisterij blijken niet beter te werken tegen luchtweginfecties dan dit natuurlijke middel.

Die conclusie trekken wetenschappers van de University of Oxford in een nieuw onderzoek, gepubliceerd in British Medical Journal.

Honing tegen hoesten

Honing is een middeltje dat al sinds grootmoeders tijd ingezet wordt bij verkoudheid, keelpijn en hoesten. Maar bewijs dat het écht werkt, was nog minimaal. Om dit te onderzoeken keken de wetenschappers naar eerdere studies waarin honing vergeleken werd met middelen die vaak ingezet worden bij luchtweginfecties, hoesten, verkoudheid en keelpijn. Denk daarbij aan antibiotica, antihistaminetabletten, pijnstillers, hoestdrankjes en slijmoplossende middelen. In totaal analyseerden ze veertien verschillende studies, waarin 1761 proefpersonen onder de loep genomen werden.

Lees ook: 14 dingen die je wilt weten over een longontsteking

Honing werkt beter

Daaruit bleek dat honing in veel gevallen een sterkere werking had dan antibiotica en vrij verkrijgbare middelen tegen luchtweginfecties. Vooral op de frequentie van het hoesten blijkt honing veel invloed te hebben; meer dan alle andere geneesmiddelen die ingezet zijn. Een ander groot voordeel dat de onderzoekers vonden, is dat honing naar verhouding een stuk goedkoper en makkelijker verkrijgbaar is. Daarnaast zorgt het voor nagenoeg geen bijwerkingen, terwijl andere medicatie bijvoorbeeld kan leiden tot vermoeidheid en misselijkheid. De onderzoekers hopen in de toekomst met vervolgonderzoek met placebo’s deze conclusie nog extra te bevestigen.

Antibiotica

Ook schrijven de wetenschappers van de University of Oxford dat antibiotica eigenlijk helemaal niet voorgeschreven zouden moeten worden bij deze aandoeningen. Ze noemen het ineffectief en ongepast, omdat luchtweginfecties meestal ontstaan door een virus en niet door bacteriën. Om antibioticaresistentie - waarbij bacteriën niet meer op de medicijnen reageren - te voorkomen, hopen zij dan ook dat artsen vaker voor huis-tuin-en-keukenmiddeltjes gaan kiezen.

Niet voor baby’s

Let op: hoewel honing dus goed werkt in deze gevallen, wordt het afgeraden om dit aan kinderen jonger dan één jaar te geven. Dit komt door een bacterie waarvan mogelijk sporen in honing voorkomen. Hoewel het in Nederland maar zelden voorkomt, kan die bacterie leiden tot de ernstige voedselvergiftiging botulisme. Vooral bij baby’s kan dit serieuze gevolgen hebben, waardoor het Voedingscentrum consumptie van honing afraadt bij kleine kinderen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Guardian, Het Voedingscentrum

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden