null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: het verhoogd risico op een beroerte blijkt tot 10 jaar eerder aantoonbaar

Van je geheugen, dagelijkse handelingen, fijne motoriek tot taal: uit onderzoek blijkt dat tot wel tien jaar voor iemand een beroerte krijgt, op deze vlakken kan worden aangetoond dat iemand hier een verhoogd risico op heeft. We leggen je uit wat je hierover moet weten.

Opmerkelijk: meer dan de helft van de deelnemers die een beroerte kreeg was vrouw.

Verhoogd risico op een beroerte is tot 10 jaar eerder aantoonbaar

Uit een onderzoek van Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) van het Erasmus MC blijkt dat mensen die een beroerte krijgen al jaren voordat het misgaat symptomen vertonen, die wijzen op een verhoogd risico hierop. Het gaat om een achteruitgang in het geheugen, de motoriek, dagelijks functioneren en taal. Dit is tot wel tien jaar voor de eerste beroerte al te zien. Patiënten gaan in de jaren voor een beroerte namelijk sterk achteruit op het gebied van cognitieve vaardigheden en hun dagelijks functioneren, in vergelijking met mensen die geen beroerte hadden gehad.

Deze resultaten voor het vroegtijdig opsporen van patiënten met een verhoogd risico op een beroerte zouden een cruciale bijdrage kunnen leveren om tot gepersonaliseerde preventiestrategieën te komen. Hierdoor zou de kans op een beroerte verkleind kunnen worden.

Schade in de hersenen

Volgens de onderzoekers zou de verslechtering van bepaalde vaardigheden komen door een opeenstapeling van schade in de hersenen. Vaak wordt een beroerte gezien als een plotseling incident. Dit terwijl de schade aan de hersenen meestal langzaam opbouwt, totdat dit op een gegeven moment merkbaar wordt en er een acute beroerte optreedt. Doordat een deel van de hersenen op een gegeven moment geen zuurstof meer krijgt door een verstopping of bloeding, ontstaat de beroerte.

Lees ook: Déze vormen van beroerte zijn er (en zo herken je ze)

Jarenlange opbouw

Het gaat dus vaak om een jarenlang proces, waarbij er steeds meer schade aan de hersenen ontstaat. Dit was eerder al te zien op hersenscans, maar het onderzoek van het Erasmus MC toont aan dat dit ook in dagelijks functioneren te merken is. Dus bij geheugenproblemen, omgaan met financiën, fijne motoriek, handelingen zoals wassen, aan- en uitkleden, medicatie nemen of bijvoorbeeld traplopen.

Veel vrouwen met een beroerte

Aan het onderzoek deden in totaal 14.712 deelnemers mee. Daarvan kregen 1.662 deelnemers een beroerte. De gemiddelde leeftijd waarop mensen een beroerte kregen was 80 jaar. Opmerkelijk genoeg was meer dan de helft van de deelnemers met een beroerte vrouw. De onderzoekers hebben hier geen duidelijke verklaring voor. Ook bleken dragers van het Apolipoproteine E gen een hoger risico te lopen op slechter cognitief en dagelijks functioneren. Dit gen speelt ook een belangrijke rol bij hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer. Ongeveer een kwart van de deelnemers had dit gen.

Vrouwen, gendragers en deelnemers met een lager opleidingsniveau bleken het vaakst een verhoogd risico te lopen een slechtere cognitie en dagelijks functioneren voor een beroerte. Mensen die hoger opgeleid zijn hebben vaak meer ontwikkelde cognitieve reserves, waardoor zij een soort buffer achter de hand hebben. Hierdoor kunnen ze eventuele hersenschade beter incasseren.

Bron | Amazing Erasmus MC, Gezondheid.be

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van 'Mijn verhaal' de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden