Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: hartslag loopt gelijk met die van iemand anders die naar hetzelfde luistert

hartslag-loopt-gelijk-met-die-van-iemand-anders-die-naar-hetzelfde-luistert.jpg

Dat je hartslag fluctueert was al bekend. Maar uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Cell Reports, blijken onbewuste lichaamsfuncties zoals je hartslag en ademhaling gelijk te lopen met die van iemand anders die dezelfde ervaring deelt.

En dan hoef je niet eens met die persoon in dezelfde ruimte te zitten.

Hartslag gelijk

Zo’n ‘ervaring’ kan het luisteren naar een verhaal zijn of bijvoorbeeld een live optreden. Maar de synchronisatie is er alleen als mensen aandacht schenken aan de acties in het verhaal. Het gaat niet om de emoties die het oproept, wat eerder weleens werd gedacht, maar het cognitieve deel; het nadenken over wat er gaat gebeuren. Het hart reageert namelijk op die signalen van de hersenen.

Experimenten

Om tot deze conclusie te komen deden de onderzoekers vier experimenten om de rol van aandacht en bewustzijn te onderzoeken bij het synchroniseren van de hartslag van de proefpersonen. In een van de experimenten moesten ze bijvoorbeeld naar een audioboek luisteren. Terwijl ze dat deden, veranderde hun hartslag op basis van wat er in het verhaal gebeurde. En wat bleek? De meerderheid vertoonde op dezelfde momenten in het verhaal verhogingen en verlagingen in hun hartslag.

Lees ook: Déze feiten over je hartslag wil je weten

Aandacht

In een ander experiment ging het om korte instructievideo’s. Educatieve video’s dus, zonder emoties. Dit experiment bevestigde dat emotionele betrokkenheid bij een verhaal geen rol speelde. Want toen ze de video’s voor het eerst bekeken, schommelden de hartslagen van de proefpersonen op dezelfde momenten. Maar dat aandacht ook belangrijk is in de synchronisatie, bleek wel toen ze de video voor de tweede keer keken en tegelijkertijd in hun hoofd moesten terugtellen. Toen was er een daling te merken in de synchronisatie van de hartslagen.

Lichaam beïnvloeden

Toen de onderzoekers keken naar veranderingen in ademhalingsfrequenties, zagen ze niet dezelfde synchronisatie tussen de proefpersonen. Dit was verrassend, aangezien het bekend is dat ademhaling de hartslag beïnvloedt. Een van de hoofdonderzoekers, Lucas Parra, stelt dat dit soort onderzoeken ook belangrijk zijn voor het begrijpen van de verbinding tussen hersenen en lichaam en bijvoorbeeld mindfulness. “Dit onderzoek is een stap in de goede richting op het gebied van hoe de hersenen het lichaam beïnvloeden.”

Lees ook: Wanneer heb je eigenlijk een normale hartslag?

Bron | Science Daily, Cell Reports
Beeld | Getty Images

cover M41

Margriet 41 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot interview met acteur Pierre Bokma, de beste tips om helemaal op te laden, Nelli Cooman over de bijzondere band met haar moeder, zó draag je lang haar na je 50e, de lekkerste appeltaart recepten en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant