null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: ‘hangry’ zijn maakt je helemaal niet egoïstisch

We worden allemaal weleens een beetje chagrijnig en onaardig als we honger hebben - ook wel 'hangry' genoemd. Er wordt ook vaak gesproken dat hongerig zijn je egoïstisch maakt. Maar een nieuw onderzoek heeft echter aangetoond dat dát helemaal niet het geval is.

Gelukkig maar!

Hangry

Wetenschappers vroegen zich af hoe mensen reageren als ze honger hebben en of ze zich dan egoïstischer gedragen. Ook stelden ze daarbij de vraag of hongerige mensen de neiging hebben om minder te delen en in hun eigen belang te handelen. Om dit te onderzoeken, besloten psychologen uit Nederland, Engeland en Duitsland samen te gaan werken.

Niks eten

Met een groep van 165 proefpersonen voerden ze twee experimenten uit. Vóór die experimenten mochten de deelnemers twaalf uur lang niks eten. Ze werden in twee groepen verdeeld: de ene helft kreeg op het begin van het onderzoek iets lekkers, zoals chocoladepudding, voorgeschoteld. Dit zodat hun bloedsuikerspiegel omhoog zou gaan en hun maag zou stoppen met knorren. De andere groep kreeg niets te eten.

Egoïstisch

De onderzoekers lieten de proefpersonen verschillende taken uitvoeren, zoals geld geven aan een goed doel. Zo konden de wetenschappers achterhalen of het gedrag van de deelnemers egoïstisch was. Het resultaat? Er was nauwelijks verschil tussen de twee groepen. Er werd helemaal geen verband gevonden tussen egoïsme en bloedsuikerspiegels.

Lees ook

Dít is de reden dat je soms zo chagrijnig wordt als je honger hebt

Eten delen

"Acute honger zou egoïstische impulsen kunnen verhogen, maar onze resultaten tonen dat het niet noodzakelijkerwijs leidt tot meer egoïstisch gedrag. We denken dat sommige andere sociale behoeften voorrang kunnen hebben, zoals bezorgdheid over de eigen reputatie", reageert Jan Häusser, hoogleraar sociale psychologie aan de Justus-Liebig-universiteit Giessen. Twee aanvullende onderzoeken bevestigen deze resultaten: er was geen invloed van honger op egoïsme, ook niet als de deelnemers eten moesten delen in plaats van geld.

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | iStock

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden