null Beeld

Onderzoek: groene thee en beweging verminderen mogelijk leververvetting

In Nederland heeft één op de vijf mensen last van leververvetting. Dat is een ophoping van vetten in de lever, meestal veroorzaakt door overgewicht of diabetes type 2. Een verandering van leefstijl is nu de enige manier om dit te verminderen, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat je dat proces nog iets kan versnellen. De combinatie van groene thee en meer beweging zou leververvetting bij bijna 75 procent van de patiënten kunnen verminderen.

Tot nu toe is dit alleen getest op muizen, maar volgens de wetenschappers is de kans erg groot dat het ook bij mensen succesvol zal zijn.

Muizen

Bij het onderzoek kregen muizen met leververvetting groene thee-extract aan hun voeding toegevoegd, en kregen ze dagelijks meer beweging. Binnen zestien weken was meer dan een kwart van de vetten in de lever van de muizen opgelost, terwijl er bij de muizen die niet meededen aan het experiment niks veranderd was. Opvallend is dat de muizen die alleen groene thee-extract kregen of alleen meer gingen bewegen, maar de helft van de verbeteringen aan de lever hadden. Het gaat dus echt om de combinatie van sporten én groene thee, en niet maar één van die twee.

Antioxidanten

De onderzoekers verwachten dat de antioxidanten in de groene thee ervoor zorgen dat koolhydraten, vetten en eiwitten op een andere manier worden verteerd. Daardoor neemt het lichaam minder vetten op, en komen ze ook niet bij de lever terecht. Ook veranderde de activiteit van bepaalde genen bij de muizen, waardoor de spijsvertering sneller ging werken en energie beter verbruikt werd. Waarschijnlijk werkt de combinatie het beste, omdat de stoffen uit de twee en de gevolgen van beweging elkaar versterken.

Lees ook: Kruidenthee blijkt dé oplossing te zijn voor slapeloosheid

Meer onderzoek

Er is tot nu toe geen onderzoek gedaan naar de effecten van groene thee en sporten op leververvetting bij mensen. Hoewel er dus meer research nodig is om te zeggen hoe en waarom dit precies werkt, kan het volgens de onderzoekers nooit kwaad om meer te bewegen en groene thee te drinken. Beweging is voor (bijna) iedereen heel goed, en groene thee een stuk gezonder dan frisdrank of grote hoeveelheden koffie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Science Daily

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden