null Beeld

Onderzoek: ‘Griepprik verkleint mogelijk kans op Alzheimer’

De griepprik blijkt meer functies

te hebben dan de naam suggereert. Deze vaccinatie beschermt je namelijk niet

alleen tegen het influenzavirus, maar blijkt óók de kans op de ziekte van

Alzheimer te verlagen. Ook de vaccinatie tegen pneumokokken zou de kans op dementie

verlagen.

Dat is de conclusie van twee onderzoeken, die beide deze week gepresenteerd zijn tijdens de Alzheimer's Association International Conference.

Verband griepprik en Alzheimer

Om de link tussen de griepprik en de ziekte van Alzheimer te onderzoeken, verzamelden onderzoekers van de University of Texas data van ruim 9000 zestigplussers. Die verdeelden ze in twee groepen: mensen die wél de griepprik kregen en mensen die ervoor kozen om deze vaccinatie niet te krijgen. Vervolgens keken ze naar hoeveel mensen in deze onderzoeksgroepen de diagnose Alzheimer kregen. Daaruit bleek dat een griepprik zorgt dat de kans op Alzheimer met 17 procent daalde. Onder de groep deelnemers die meerdere keren de griepprik gekregen hadden, daalde de kans op de aandoening nog eens met 13 procent. Vooral mensen die al op jongere leeftijd de griepprik kregen, hadden minder kans op Alzheimer. Mensen die op hun zestigste ingeënt werden waren bijvoorbeeld minder vaak dement dan mensen die pas als ze zeventig waren de prik kregen.

Virale infecties

Wat de exacte link is tussen de griepprik en Alzheimer moet nog verder onderzocht worden, maar volgens neuroloog Richard Isaacson van de Alzheimer’s Prevention Clinic in New York komt het door de beperking van infecties en ontstekingen. Mensen die de griepprik krijgen, worden minder vaak ziek en wanneer ze wel besmet raken, zijn de symptomen milder. Omdat ze minder virale infecties hebben, is de kans ook minder groot dat het immuunsysteem overbelast raakt en voor ontstekingen zorgt, legt neuroloog Isaacson uit. Juist die gevolgen van de griep zorgen vaak voor cognitieve achteruitgang en Alzheimer, zegt de specialist.

Lees ook: Alzheimer mogelijk al in vroeg stadium ‘af te lezen’ aan de ogen

Pneumokokken

Een tweede studie keek naar de vaccinatie tegen pneumokokken. Deze prik beschermt tegen verschillende bacteriën die onder ander longontstekingen, hersenvliesontsteking en pneumokokkenziekte kunnen veroorzaken. Om de invloed van deze vaccinatie op de ontwikkeling van Alzheimer te onderzoeken, keken wetenschappers van Duke University naar data van ruim 5000 deelnemende 65-plussers. Daaruit bleek dat mensen 25 tot dertig procent minder kans hadden op Alzheimer als ze tussen hun 65e en 75e levensjaar ingeënt waren tegen pneumokokken. Daarbij werd ook rekening gehouden met andere risicofactoren, zoals genetische bepalingen, levensstijl, geslacht en gewicht. Ook hier is de exacte reden van de gedaalde kans op Alzheimer nog onduidelijk; de onderzoekers verwachten dat het wederom te maken heeft mat het immuunsysteem en ontstekingen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Science Daily, CNN

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden