null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: ‘Griepprik kan beschermen tegen ernstige klachten door coronavirus’

Mensen die een griepprik hebben gehad, zijn volgens een nieuwe studie mogelijk beschermd tegen bepaalde ernstige klachten door het coronavirus. Na zo’n prik tegen het influenzavirus komen coronapatiënten minder vaak in het ziekenhuis terecht, ontdekten ze onder andere.

Hoewel de coronavaccinaties een betere bescherming geven tegen het virus, zou de griepprik mogelijk interessant zijn voor mensen in kwetsbare groepen in landen waar niet genoeg coronavaccins beschikbaar zijn.

Minder ernstige klachten coronavirus na griepprik

Uit een onderzoek onder bijna 75.000 coronapatiënten, blijkt dat mensen die een griepprik hebben gehad aanzienlijk minder vaak ernstige klachten door het coronavirus hebben. Er zijn minder trombosegevallen en beroertes zijn onder mensen die de griepprik gehad hebben voor ze besmet raakten met het coronavirus. Ook lopen ze minder vaak sepsis op en komenze minder vaak op de spoedeisende hulp of intensive care terecht, zeggen de wetenschappers. De studie werd deze week gepresenteerd werd tijdens een bijeenkomst van de European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases.

Lees ook:

Gevaccineerd? Zó goed ben je dan beschermd tegen de deltavarianten

Sepsis, trombose of een beroerte

Coronapatiënten die niet gevaccineerd waren tegen de griep bleken volgens het onderzoek 45 tot 58 procent meer kans te lopen op een beroerte. De kans op trombose nam met ongeveer veertig procent toe, als de mensen met een griepprik en zonder vergeleken werden. Sepsis, een ernstige overreactie van het immuunsysteem, kwam 36 tot 45 procent vaker voor bij de mensen zonder griepprik.

Stimulatie van het immuunsysteem

Maar hoe kan het dat de griepprik werkt als bescherming tegen die ernstige klachten door het coronavirus? Dat heeft waarschijnlijk te maken met de manier waarop een griepprik je immuunsysteem stimuleert. Het zou ervoor zorgen dat je lichaam eerder klaar is om antistoffen aan te maken, niet alleen tegen de griep maar ook tegen andere virussen zoals corona.

Vervolgonderzoek nodig

Bij de studie is rekening gehouden met geslacht, leeftijd, onderliggende aandoeningen en levensstijl-factoren, zoals roken. Toch is nog niet met zekerheid te zeggen waarom de griepprik kan beschermen tegen ernstige klachten door het coronavirus. Dan komt omdat er nog een aantal factoren onduidelijk zijn. Zo zou het kunnen dat de mensen die een griepprik halen algemeen beter voor hun gezondheid zorgen. Daardoor zouden ze dus een sterker afweersysteem kunnen hebben. Vervolgstudies zouden dit moeten uitwijzen, waarna ook meer duidelijkheid zal ontstaan over hoe de griepprik mogelijk ingezet kan worden tegen het coronavirus.

Bron | The Guardian

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 30-31 ligt nu in de winkel! Met in dit extra dikke dubbelnummer: een interview met Janny van der Heijden en André van Duin, een grote zomerhoroscoop, weer verliefd op je 50e, 15 pagina's lekker puzzelen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden