Onderzoek: ‘Farmaceuten schetsen te rooskleurig beeld van antidepressiva’ Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: ‘Farmaceuten schetsen te rooskleurig beeld van antidepressiva’

Meer dan één miljoen mensen in Nederland gebruiken antidepressiva, voor onder andere depressie of een een angststoornis. Maar deze medicijnen werken vaak minder goed dan wordt beloofd, blijkt uit nieuw onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Farmaceuten schetsen regelmatig een te rooskleurig beeld schetsen van de werking van het medicijn.

En daar moet snel verandering in komen, vinden de wetenschappers die het onderzoek uitvoeren.

Goedkeuring van medicijnen

Allereerst wat basiskennis over hoe medicatie eigenlijk verkrijgbaar wordt bij de apotheek. Voordat antidepressiva op de markt worden gebracht, moet het eerst worden goedgekeurd. Hiervoor moet de producent twee tot vier studies laten zien, waarin de werking onderzocht is. In deze studies krijgt de helft van de proefpersonen het medicijn en de andere helft krijgt een placebo. Minimaal twee van de studies moeten laten zien dat het medicijn duidelijke positieve effecten heeft.

Lees ook: Opmerkelijk: vrouwen hebben een grotere kans op bijwerkingen van medicijnen

Een rooskleurig beeld

Op basis daarvan zou de werking van medicatie betrouwbaar getest moeten zijn. Maar, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen: farmaceuten laten nog steeds een te positief beeld zien van het antidepressiva. In 2008 bleek al dat de makers van de medicatie een te rooskleurig beeld schetsen van deze behandeling, maar dat probleem blijkt er nog altijd te zijn. In de jaren sindsdien zijn er namelijk nog vier nieuwe antidepressiva op de markt gekomen, waarbij er nog altijd niet altijd eerlijk gecommuniceerd wordt over de effectiviteit van het medicijn. Bij NOS Radio 1 journaal vertelt onderzoeker Ymkje Anna de Vries dat nog niet alles verbeterd is. “Het glas is halfvol. De helft van de negatieve studies wordt nu gepubliceerd, maar de andere helft nog steeds niet”, vertelt ze.

Er verschenen vijftien studies over de positieve effecten van antidepressiva. Deze werden allemaal gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Maar er waren ook studies die geen positief resultaat hadden, alleen zien we daar veel minder van terug. Zeven daarvan waren betrouwbaar en daarom openbaar gemaakt, zes werden helemaal niet gepubliceerd en twee studies waren niet eerlijk over de resultaten. Hierin stond zelfs dat een medicijn een positief effect had, terwijl dat niet zo was.

Een waakhond

Hoewel de situatie al beter is dan in 2008, is er volgens De Vries nog steeds een probleem wanneer farmaceuten een verkeerd beeld geven van antidepressiva. Ze vertelt: “Antidepressiva kunnen hierdoor minder goed werken dan je van tevoren verwacht.” Daarom is het volgens de Vries belangrijk dat farmaceuten beter gecontroleerd moeten worden. “Deze bedrijven willen voornamelijk winst halen. Eigenlijk zou er een soort waakhond moeten meekijken zodat alle onderzoeksresultaten zo netjes mogelijk worden uitgebracht.”

Bron | Rijksuniversiteit Groningen

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden