Chemokuur effectief borstkanker Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: eiwit kan voorspellen of chemokuur effectief is bij borstkanker

Vrouwen met een agressieve vorm van borstkanker worden vaak met chemotherapie behandeld. Maar zo’n behandeling slaat niet bij elke vrouw even goed aan en daarnaast zijn er veel vervelende bijwerkingen die kunnen optreden. Maar uit nieuw onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat een bepaald eiwit kan voorspellen of de chemokuur effectief is bij vrouwen met agressieve borstkanker.

We leggen je uit wat je hierover moet weten.

Eiwit kan voorspellen of chemokuur effectief is bij agressieve borstkanker

Bij triple-negatieve borstkanker is er sprake van een agressieve vorm. In dit geval krijgen vrouwen vaak chemotherapie om het risico op uitzaaiingen kleiner te maken. Dit moet de kans op overleving groter maken. Maar chemotherapie werkt helaas niet bij iedereen even goed en daarnaast ontstaan er door de bijwerkingen vaak vervelende klachten zoals misselijkheid, vermoeidheid, bloedarmoede en haaruitval. Hoogleraar pre-klinische oncologie Patrick Derksen van het UMC Utrecht legt daarom uit dat het enorm zou helpen als er van tevoren al bepaald kan worden of de behandeling effectief zal zijn. En dat blijkt uit nieuw onderzoek mogelijk. Een eiwit zou namelijk kunnen voorspellen of een chemokuur goed aanslaat bij agressieve borstkanker.

Veel FER-eiwit

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen met veel FER-eiwit meer baat hebben bij een chemokuur tegen agressieve borstkanker. Het gaat hierbij specifiek om een chemotherapie met taxanen, dat onder andere de celdeling remt. Door het FER-eiwit worden andere eiwitten die kankercellen nodig hebben om uit te zaaien herbruikbaar gemaakt. De taxanen van de chemokuur remmen dit.

Testen of chemokuur effectief is

Op dit moment wordt er gewerkt aan een speciale test die moet aantonen of een triple-negatieve borsttumor veel of weinig van het FER-eiwit bevat, om te bepalen of een chemokuur zinvol is. Als er veel van dit eiwit aanwezig is, is de kans dus groter dat de chemotherapie aan zal slaan.

Door dit al bij de diagnose borstkanker te testen, moet er een behandeling op maat kunnen worden opgesteld die hopelijk ook effectiever is. Voor de test wordt van borstkankerpatiënten niks extra’s gevraagd.

Bron | UMC Utrecht

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden