Margriet logo
null Beeld

Onderzoek: een slecht slaapritme verdubbelt kans op hart- en vaatziekten

Ga jij elke dag om elf uur naar bed en staat jouw wekker de volgende dag weer om zeven uur? Of ga jij juist pas naar bed als je moe bent, dus de ene keer om half tien maar de volgende dag misschien wel om half twee? Dit laatste blijkt heel slecht te zijn voor de gezondheid van je hart. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat een onregelmatig slaapritme de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten kan verdubbelen.

Vooral mensen ouder dan 45 jaar zouden moeten oppassen, want hun lichaam wordt het meest beïnvloed door het slaapritme.

Onderzoek

Eigenlijk wist je misschien al wel dat het beter is om een goed slaapritme te hebben, maar dat jouw nachtrust ook zo veel invloed heeft op je hart en vatenstelsel is waarschijnlijk wel nieuws. Onderzoekers vroegen meer dan tweeduizend mensen tussen de 45 en 84 jaar oud om zeven dagen lang een speciale tracker te dragen tijdens het slapen. Zo konden ze meten hoeveel uur slaap zij kregen. Ook ondergingen ze een speciaal slaaponderzoek om te kijken hoe goed hun hersenen en lichaam uit konden rusten, en vulden ze een enquête in over hun slaapgewoonten. In de vijf jaar daarna werd dit herhaald, en werd er gekeken naar de gezondheid van de deelnemers.

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam als je een uur langer slaapt dan normaal

Slecht slaapritme

Tijdens die vijf jaar, hadden 111 deelnemers last van hart- of vaatziekten, of waren overleden aan de gevolgen hiervan. Het was opvallend dat veel van deze deelnemers geen duidelijk slaapritme hadden. Zij gingen vaak niet elke avond rond dezelfde tijd naar bed en kregen steeds een wisselend aantal uren nachtrust. Zij bleken dus dubbel zo veel kans te hebben op een hartaanval, hartstilstand of beroerte. De onderzoekers denken dat dit vooral komt door de verstoring van natuurlijke ritmes in ons lichaam, en de hormonen die op bepaalde tijden afgegeven worden. Vaak hebben mensen met een onregelmatig slaapritme ook meer kans op obesitas, diabetes type 2 en een te hoog cholesterol.

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | National Institute of Health

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden