Een op de acht Nederlanders houdt langdurig coronaklachten Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: Eén op de acht coronapatiënten houdt langdurig klachten

Er is nog heel veel onduidelijk over long covid. Waarom houden sommige mensen maanden- of zelfs jarenlang klachten, terwijl anderen na een week weer helemaal fit zijn? En hoeveel mensen krijgen er nu eigenlijk last van? Dat laatste is onderzocht door onderzoekers van het UMC Groningen en daaruit is gebleken dat één op de acht Nederlandse coronapatiënten langdurig klachten houdt.

Het onderzoek, waar ook het Radboudumc bij betrokken was, werd uitgevoerd onder 13.000 Nederlanders.

Aanhoudende klachten

Mensen met long covid houden na hun coronabesmetting lang(er) klachten. Uit het onderzoek is gebleken dat het vooral gaat om klachten zoals pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid en spierpijn. Deze klachten kunnen een lange nasleep hebben.

Onderzoek naar long covid

Het Nederlandse onderzoek is gedaan onder 13.000 deelnemers. Onderzoeksleider Judith Rosmalen legt uit dat ze heel veel data geanalyseerd hebben. “We hebben gekeken bij hoeveel deelnemers klachten zijn ontstaan of zijn verergerd na COVID-19 vergeleken met hoe ze zich hiervoor voelden.” Maar daar hield het niet op. Ze keken ook naar deelnemers die in dezelfde periode géén corona hadden. Zodat andere factoren, zoals een wisseling van de seizoenen of nieuwe ziektes uitgesloten konden worden en de onderzoeksresultaten niet besmetten.

Het onderzoek wordt onderscheidend genoemd omdat er juist een goede vergelijking gemaakt kan worden met gezonde mensen die geen corona hebben. Het UMCG doet namelijk al sinds 2006 onderzoek naar de gezondheid van de algemene Nederlandse bevolking via het Lifelines-project. Op deze manier hadden de onderzoekers ook data van de deelnemers ter beschikking toen ze nog niet besmet waren en dus een heel compleet beeld.

Vervolgonderzoek

Hoewel de onderzoeksuitslagen al heel veel duidelijkheid geven over de hoeveelheid mensen die last hebben van long covid, is er ook nog veel onduidelijk. En dus is er nog vervolgonderzoek nodig. Want wat zijn eigenlijk de oorzaken van deze chronische ziekten en misschien nog belangrijker, zeker voor patiënten: welke oplossingen zijn er? Gelukkig is er genoeg data om te beginnen aan dit vervolgonderzoek. Door het Lifelines-project is er de mogelijkheid om de bloedmonsters van deelnemers te analyseren en op zoek te gaan naar de eiwitten die op orgaanschade of langdurige ontstekingen duiden, die veroorzaakt zijn door corona. Om dit vervolgonderzoek goed uit te voeren gaan de onderzoekers ook extra metingen doen bij een deel van de mensen die langdurig coronaklachten hebben.

“We willen bij een deel van de Lifelines-deelnemers met long covid de schildklierfunctie meten, een inspanningstest afnemen, de autonome zenuwstelsel functie bepalen en nog een aantal andere diagnostische tests uitvoeren”, licht Rosmalen toe. “Verder willen we de longfunctie nauwkeurig onderzoeken.” Door de tests te vergelijken met data van voordat mensen ziek werden, kunnen de onderzoekers nagaan of de longfunctie door corona verslechtert, bij wie dat gebeurt en of ook juist die mensen langdurig last hebben van klachten.

Bron | UMC Groningen, NOS

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden