Margriet logo
Onderzoek: Het hebben van een huisdier is goed voor de gezondheid van onze hersenen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: Een huisdier is goed voor de gezondheid van onze hersenen

Een huisdier brengt vaak veel gezelligheid met zich mee. Er is altijd iemand blij als je thuiskomt en het kan fijn zijn om op de bank te knuffelen met je hond of kat. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat huisdieren niet alleen een fijne huisgenoot zijn: ze zijn ook goed voor onze hersenen en ons geheugen in het bijzonder.

Aan het onderzoek deden mensen mee die ouder dan vijftig zijn. Onderzoekers zagen dat deelnemers die al langer dan vijf jaar een huisdier hebben, beter scoren op een cognitieve geheugentest dan mensen die zonder huisdier wonen. Deze conclusie doet vermoeden dat er zoiets is als het ‘pet effect’.

Het onderzoek

Het onderzoek telde meer dan 20.000 deelnemers met een leeftijd van vijftig jaar of hoger. In 2010 werd hun onder andere gevraagd of ze een huisdier hebben. Zes jaar later, in 2016, kregen ze dezelfde vragenlijst nog een keer voor zich. De onderzoekers vergeleken de resultaten en zagen verschillen tussen respondenten met en respondenten zonder huisdier . Vooral de cognitieve scores van de twee groepen verschilden duidelijk.
Een kleine kanttekening: het effect was niet bij iedereen zichtbaar. Sterker nog, alleen bij deelnemers ouder dan 65 jaar was dit het geval. Maar, zo zagen de onderzoekers, als mensen in die leeftijdscategorie vijf jaar of langer een huisdier hadden, was het korte én het lange termijn geheugen voor woorden een stuk beter dan bij degenen met dezelfde leeftijd, maar zonder huisdier.

Het ‘pet effect’

Hoewel de onderzoekers spreken van een mogelijk ‘pet effect’, is het allesbehalve zeker dat dit daadwerkelijk bestaat. De onderzoekers zien wel een link, maar geen helder bewijs voor het daadwerkelijke bestaan van dit effect. Het zou ook kunnen dat mensen met een betere cognitieve functie ook langer geneigd zijn om een band met huisdieren te onderhouden.

Drie gezondheidsvoordelen van een huisdier

Ook andere onderzoeken laten zien dat een huisdier wel degelijk goed voor je is. Soms is verder onderzoek nodig, maar tot nu toe lijken ze het positieve effect dat huisdieren hebben op hun baasje te bevestigen.
Zo zou het hebben van een hond voor een goede gezondheid van je brein zorgen. Dit vermoeden bestaat omdat hondenbaasjes vaker opstaan en meer bewegen. Veel lichaamsbeweging wordt gelinkt aan een goede hersengezondheid en functionele levensduur.

Een tweede voordeel dat huisdieren met zich mee zouden brengen, is de invloed op je darmen. Dieren brengen nieuwe bacteriën mee in huis, die onze darmgezondheid kunnen verbeteren. En dat kan ook weer voordelen hebben voor je hersenen. Wetenschappers denken namelijk dat de verbinding tussen onze darmen en hersenen een grote rol speelt bij veel lichamelijke processen.

Een derde voordeel van een huisdier is dat het eenzaamheid zou tegengaan. Iets wat op latere leeftijd een grotere rol kan spelen en wat huisdieren (deels) kunnen wegnemen. Deze drie theorieën zijn tot nu toe nog niet bevestigd, maar volgens Science Alert bestaat er een kans dat er in alle drie een kern van waarheid schuilt.

Bron | Science Alert

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden