null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: een coronatest kun je het best op dít moment van de dag doen

Heb je binnenkort een coronatest op de planning staan, dan is er misschien een specifiek moment op de dag waarop je dit het best kunt doen. De uitslag zou mogelijk hnamelijk et meest betrouwbaar zijn als je die rond de middag afneemt. Volgens een voorlopige studie van de Amerikaanse Vanderbilt University naar 30.000 PCR-testen, bleek namelijk dat er rond de middag minder vals negatieve coronatestuitslagen werden gemeten dan op andere tijdstippen op de dag. En dat zou te maken hebben met dat je mogelijk in het begin van de middag meer virusdeeltjes bij je draagt.

Ook bij sneltesten zou dat de betrouwbaarheid mogelijk kunnen vergroten.

Op welk moment kun je het best een coronatest afnemen?

Volgens de eerste resultaten van de voorlopige studie van Candace McNaughton van de Amerikaanse Vanderbilt University, bleek dat er aan het begin van de middag, rond 14.00 uur, een piek aan positieve resultaten werd gemeten. Volgens de onderzoekers heeft dit waarschijnlijk te maken met dat we aan het begin van de middag meer virusdeeltjes afgeven en verspreiden. En dat komt volgens de onderzoekers door de dagelijkse schommeling in hoe ons immuunsysteem op het coronavirus reageert.

Verandering van snot

Volgens dr. Rachel Edgar van Imperial College London kan het ook liggen aan de verandering van ons neussnot gedurende de dag. Edgar legt uit dat het snot op bepaalde tijdstippen op de dag anders kan zijn, waardoor dit op het ene moment meer virusdeeltjes kan bevatten dan op een ander tijdstip. Daardoor kan dit invloed hebben op de uitslag van een coronatest.

Lees ook:

Coronatest voor thuis: hoe werkt het en hoe betrouwbaar is zo’n sneltest?

Eerdere onderzoeken naar andere virussen

Ook uit eerdere onderzoeken naar andere virussen, zoals het normale griepvirus influenza, bleek al dat deze zich op verschillende tijdstippen gedurende de dag anders verspreiden en daarnaast ook andere symptomen afgeven op verschillende momenten.

Sneltesten in de middag afnemen

Wat de precieze oorzaken zijn waarom we vaker positief testen op het coronavirus rond het begin van de middag, wordt nog volop onderzocht. Maar ondanks de oorzaak suggereert de studie hiermee wel dat je begin van de middag het coronavirus het best kunt vaststellen. Zeker bij sneltesten zou dat de betrouwbaarheid mogelijk kunnen verhogen. Daarnaast kan het volgens Edgar ook voor mensen die minder virusdeeltjes bij zich dragen helpen om zich rond het begin van de middag te laten testen, om zo de kans op een valse negatieve uitslag te verkleinen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Welingelichte Kringen, The Guardian

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden