Onderzoek: ‘Drie kopjes koffie per dag zouden de bloeddruk kunnen verlagen’
Leidt het drinken van koffie tot een hogere bloeddruk en hartslag? Uit onderzoek naar de relatie tussen de hoeveelheid koffie die op een dag wordt gedronken en de bloeddruk blijkt, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, dat drie kopjes koffie per dag de bloeddruk juist kunnen verlagen.
Je bloeddruk wordt beïnvloed door de kracht waarmee je hart bloed de slagaders inpompt. De druk op de bloedvaten kan te laag, te hoog of normaal zijn. Een normale bloeddruk zorgt ervoor dat je organen en spieren genoeg zuurstof krijgen en lichamelijke processen uitgevoerd kunnen worden. Een te hoge of lage bloeddruk kan op de lange termijn gezondheidsproblemen geven.
Koffie en je bloeddruk
Bij een hoge bloeddruk kunnen artsen adviseren om niet te veel koffie te drinken. De stof cafeïne, die in koffie zit, kan de bloeddruk verhogen. Maar, zo blijkt nu uit onderzoek, koffie bevat óók stoffen die de bloeddruk kunnen verlagen. Dat is goed nieuws voor koffieliefhebbers met een hoge bloeddruk: zij zouden met een gerust hart een paar keer per dag koffie kunnen drinken.
Het onderzoek onderstreept dat het drinken van drie of meer koppen koffie per dag gelinkt kan worden aan een positief effect op de vernauwing van slagaders en de bloeddruk. Met name bij ouderen is het gevolg hiervan zichtbaar, zegt Dr. Arrigo F.G. Cicero, de hoofdauteur van het onderzoek. Bij ouderen met een hoge bloeddruk zijn de grotere aderen vaak stijver, waardoor de bovendruk en het verschil tussen de boven- en onderdruk hoger zijn. Toch zeggen de auteurs van het onderzoek dat de link tussen koffie en je bloeddruk nog verder onderzocht moet worden. Dit omdat bekend is dat cafeïne de bloeddruk op korte termijn kan verhogen. Bepaalde antioxidanten die ook gevonden worden in koffie, zouden het effect van cafeïne kunnen tegengaan. Ze helpen bij de verwijding van bloedvaten en beschermen de cellen.
Het onderzoek
Voor het onderzoek zijn 720 mannen en 783 vrouwen gevolgd. Hun bloeddruk en gewoontes op het gebied van het drinken van koffie werden geanalyseerd. Daarbij werd ook gekeken naar andere data die relevant zijn voor de cardiovasculaire gezondheid. Na het analyseren van de verzamelde data, concludeerden de onderzoekers dat consumptie van koffie gelinkt kon worden aan een lagere bloeddruk. “Deze trend zagen we vanaf twee kopjes koffie per dag,” zegt onderzoeker Cicero tegen Healthline. “Het drinken van koffie zou dus niet per definitie verboden moeten worden voor koffiedrinkers als men bang is voor een verhoogde bloeddruk.”
Een lagere bloeddruk door koffie
Megan K. Rhoads van de University of Alabama heeft een aantal verklaringen voor de link tussen een lagere bloeddruk en het drinken van koffie. Zij ziet ook dat er bepaalde mechanismes zijn waardoor koffie de bloeddruk kan verlagen. “Koffie bevat naast cafeïne antioxidanten en andere stoffen die een bloeddrukverlagend effect hebben.” Een voorbeeld hiervan is chlorogeenzuur, waarvan bekend is dat dit bij ratten zorgt voor een lagere bovendruk. Deze stoffen bieden een tegenwicht voor de cafeïne, waardoor het effect als het ware geneutraliseerd wordt.
Ondanks het feit dat de resultaten van het onderzoek positief stemmen, blijft het verstandig om op te letten op de hoeveelheid koffie die je drinkt, zeker in het geval van een hoge bloeddruk. Geniet, maar drink met mate, is - en blijft - het devies, ook als het om koffie gaat.