null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: door Pfizer-vaccin word je ook nog eens minder besmettelijk

Positief nieuws op het gebied van de coronavaccins. Mensen die zijn ingeënt met het Pfizer-vaccin worden niet alleen minder snel ziek, maar dragen het coronavirus ook veel minder vaak over op anderen. Na inenting met het Pfizer-vaccin, nemen dus ook de besmettingen af.

Dat blijkt uit twee nieuwe studies in Israël, waar al veel mensen ingeënt zijn met het middel van Pfizer/BioNTech.

Minder besmettingen na Pfizer-vaccin

We wisten al dat het coronavaccin van Pfizer/BioNTech ervoor zorgt dat mensen aanzienlijk minder vaak ziek worden door het coronavirus: het zou maar liefst negentig procent effectief zijn op dat gebied. Maar nu blijkt dat het Pfizer-vaccin ook de kans op besmettingen aanzienlijk laat dalen. Het coronavirus zou bij ingeënte mensen zonder symptomen 89,4 procent minder overdraagbaar zijn. Bij mensen die ondanks het Pfizer-vaccin wel coronasymptomen hebben, ligt de afname in besmettingen zelfs nog lager. De kans dat zij het overdragen, zou 93,7 procent lager zijn dan wanneer iemand geen prik heeft gehad. Dat staat in een data-analyse van Pfizer en het Israëlische ministerie van Volksgezondheid, gepubliceerd door Persbureau Reuters.

Meerdere studies

Ook een andere, afzonderlijke studie naar de kans op besmettingen na het Pfizer-vaccin, liet goed nieuws zien. Onderzoekers van het Sheba Medical Center concludeerden dat de 7214 ingeënte ziekenhuismedewerkers het virus na vijftien tot 28 dagen veel minder snel overdroegen. Volgens hen ging het om een afname van ruim 85 procent bij besmette mensen met symptomen, en om 75 procent bij asymptomatische coronapatiënten.

Lees ook:

Hoopvol nieuws: Pfizer-vaccin lijkt ook te werken tegen mutaties van coronavirus

Bemoedigende uitkomst

Een door Reuters geraadpleegde expert van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem, noemt het een enorme afname van de overdraagbaarheid. “Of het uiteindelijk gaat om een reductie van 75 procent of negentig procent is niet belangrijk”, zegt hij. Waar het om draait is dat niet alleen de gevaccineerde persoon bescherming krijgt van de coronaprik, maar ook zijn of haar omgeving beschermd wordt. Hoewel de huidige cijfers nog om vervolgonderzoek vragen, gaat het volgens experts wel om een bemoedigende uitkomst.

Minder lage temperaturen

Dat was niet het enige nieuws rondom het Pfizer-vaccin vandaag. Ook blijkt namelijk dat het middel mogelijk bij minder lage temperaturen kan worden bewaard. De farmaceutische bedrijven zeggen nieuwe data naar de Amerikaanse toezichthouder FDA te hebben gestuurd, waaruit zou blijken dat het middel ook bij temperaturen van -25 tot -15 graden stabiel blijft. Welke gevolgen dat heeft in Nederland, is nog niet bekend.

Benieuwd of jij het Pfizer-vaccin krijgt? Dat lees je hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 09 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week een interview met actrice Johanna ter Steege, de lekkerste recepten voor maaltijdsoepen, Joke’s kinderen worden doof en blind, een dossier over rituelen en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden