null Beeld

Onderzoek: ‘dokter Google’ raadplegen blijkt zo’n slecht idee nog niet

Ga jij bij een pijntje heel bewust níet googelen? Verstandig, want via dokter Google kom je soms bij schrikbarende (mis)diagnoses terecht. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het internet raadplegen bij lichamelijke klachten toch echt zo slecht nog niet is.

Het gaat er vooral om hóé je zoekt.

Dokter Google

We raadplegen Google massaal met vragen over onze gezondheid. Van aanhoudende hoofdpijn tot een stekende buikpijn en van benauwdheid tot duizeligheid: geen symptoom dat niet te googelen valt. Maar wat kom je daarbij tegen? Als je lang genoeg (en mogelijk op minder betrouwbare sites) zoekt, kan dokter Google je flink in paniek krijgen. Voor je het weet, heb je een misdiagnose te pakken - nog voordat je überhaupt bij de huisarts bent geweest. Niet voor niets wordt dit ook wel cyberchondria genoemd: je kunt van verontrustende verhalen online een regelrechte hypochonder worden. Maar wat blijkt? Er blijkt ook zeker wél een voordeel te zitten aan het googelen naar symptomen.

Diagnose vóór en ná hulp van Google vaststellen

Onderzoekers aan de Universiteit van Harvard voerden een experiment uit onder 5000 mensen. De deelnemers moesten zich indenken dat een familielid of vriend bepaalde symptomen had. Op basis daarvan, moesten ze twee diagnoses stellen: eentje vóór en eentje ná ze Google raadpleegden. Daarbij moesten ze ook aangeven of het volgens hen nodig was om 112 te bellen, of dat het een kwestie van uitzieken of nog even aankijken was.

Geen sprake van cyberchondria en goed geïnformeerd

Uit het experiment kwam een aantal opvallende resultaten. Zo steeg het aantal juiste diagnoses na het googelen met ruim 5 procent. Maar het opvallendste was dat de deelnemers van het googelen juist níet angstiger werden. Drie vierde van hen kon de ernst van de aandoening goed inschatten. "We hebben niks van die cyberchondria gemerkt onder de deelnemers", zo schrijven de onderzoekers. "Veel onderzoekers geloven dat het internet gebruiken voor het zoeken naar symptomen een slecht idee is. Maar dit onderzoeksresultaat bewijst dat dat niet zo hoeft te zijn. (...) Onze studie suggereert dat het wel oké is om aan het googelen te gaan. Het lijkt erop dat het niet veel kwaad doet, integendeel zelfs."

Lees ook:

Vraag het dokter Google: de 7 meest gestelde gezondheidsvragen

Juiste bronnen raadplegen

Bij het googelen naar symptomen is het wel belangrijk om de juiste bronnen te raadplegen, benadrukken de onderzoekers. "De deelnemers raadpleegden geen slechte informatiebronnen, zoals chatforums of social media. Dit verwerpt ook het idee dat mensen slecht advies winnen van onbetrouwbare bronnen."

Bij twijfel altijd naar de huisarts

Maar er is wel een belangrijke kanttekening bij dit onderzoek. "De vraag blijft in hoeverre online research genoeg is om het gezondheidssymptoom te begrijpen", legt psycholoog Marcantonio Spada, die onderzoek deed naar cyberchondria, uit aan The Guardian. Ook is het volgens hem belangrijk dat je weet wanneer je moet stoppen, om te voorkomen dat je erin doorslaat. Raadpleeg bij twijfel dus altijd je huisarts, om een misdiagnose en onterechte zorgen te voorkomen. Hoe erg je je mogelijk ook schaamt voor je klachten. Die weet het uiteindelijk het best en kan je écht goed geruststellen, behandelen of doorverwijzen.

Bron | The Guardian

Beeld | Getty

Faye Heijnis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden