null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: dít is het effect van koffie drinken voor het sporten

Wat drink jij meestal voor je begint aan je work-out? Een groot glas water, of een sportdrankje misschien? Daar ga je dan nu misschien wel verandering in brengen, want uit onderzoek blijkt dat je het best een kop koffie kunt drinken voor het sporten.

En daar is een logische verklaring voor.

Koffie voor het sporten

Wanneer je koffie drinkt voor het sporten, blijken je prestaties aanzienlijk beter te zijn dan wanneer je iets anders drinkt. Je kunt na een kop koffie maar liefst 1,7 procent béter sporten, ontdekten wetenschappers van de University of Coventry. Om dit uit te zoeken, lieten de onderzoekers amateurwielrenners die heel regelmatig fietsen, koffie met óf zonder cafeïne drinken voor het sporten. Zelf wisten ze niet welke van de twee drankjes zij gekregen hadden. Wat bleek? Wanneer de deelnemers koffie mét cafeïne gedronken hadden, presteerden ze beter. Ongeacht hoeveel koffie ze normaal dronken, was het resultaat altijd beter wanneer de wielrenners koffie dronken voor het sporten.

Lees ook:

Deze effecten hebben koffie op je gezondheid

Cafeïne

Dat koffie drinken voor het sporten zo goed werkt, ligt hoogstwaarschijnlijk dus aan de cafeïne die erin zit. Compleet verrassend is het resultaat van de studie daarom misschien niet: deze stof verbetert je uithoudingsvermogen, onderdrukt pijn, zorgt dat je minder vermoeid bent én zorgt voor een betere focus. Wat de onderzoekers wel verbaasde, is dat de hoeveelheid koffie die de amateurwielrenners normaal gesproken dronken geen invloed had op het resultaat. Zij kregen dezelfde hoeveelheid koffie te drinken voor het sporten als de anderen, en er was geen duidelijk verschil te zien in het effect ervan.

Koffie voor topsporters

Oke, we geven toe dat een toename van 1,7 procent niet enorm is. Als je niet dol bent op koffie, is het misschien niet de moeite waard om het te gaan drinken voor het sporten. Maar drink je wel graag een kopje zwart goud? Dan heb je nu in ieder geval weer een goede reden om een extra kopje koffie te zetten. Voor (top)sporters zou het echter wel een flinke invloed kunnen hebben op hun prestaties, wanneer zij koffie drinken voor het sporten. Bij hen gaat het vaak natuurlijk om secondewerk, waar de cafeïne dus wel invloed op lijkt te hebben.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metro UK, University of Coventry

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden