Onderzoek: dít is het effect van gefermenteerd voedsel op eczeem
Last van eczeem? Dan zou het eten van gefermenteerd voedsel, zoals zuurkool, kaas en yoghurt, de klachten kunnen verminderen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door wetenschappers uit Portugal, Spanje en Brazilië.
Eczeem is een huidaandoening waarbij de hoornlaag van de huid aangetast is. Hierdoor werkt de barrièrefunctie van de huid niet meer optimaal. De meest voorkomende vorm is atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Bekende symptomen van eczeem zijn een droge huid, roodheid, schilfers, kloofjes, jeuk, pijn of een branderig gevoel.
Voedsel fermenteren: zo werkt dat
Fermenteren: hoe werkt dat ook alweer? We leggen het uit. Om gefermenteerd voedsel, zoals yoghurt en zuurkool te maken, worden bacteriën, schimmels en gisten gebruikt. Door warmte en vocht gaan deze micro-organismen groeien en maken ze enzymen aan. Deze enzymen zorgen ervoor dat de zuurgraad, smaak, geur of het uiterlijk van het product verandert. Andere voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn kaas, brood, tempé, sojasaus, azijn, bier, wijn, kimchi en droge worst. Bij het maken van yoghurt of kaas wordt melksuiker (lactose) door melkzuurbacteriën omgezet in melkzuur. Een deel van die melkzuurbacteriën zijn probiotica, wat een positief effect op de gezondheid kan hebben.
Effecten gefermenteerd voedsel op eczeem
Probiotica zouden een positieve invloed hebben op een verstoorde darmflora. Maar volgens een nieuw (en vrij klein) onderzoek door wetenschappers uit Portugal, Spanje en Brazilië helpt het eten van gefermenteerd voedsel ook tegen eczeem. Ze onderzochten het effect van zelfgemaakte waterkefir, een gefermenteerd drankje dat wordt gemaakt van waterkefirkorrels. Deelnemers werden verdeeld in vier groepen: twee groepen – met en zonder eczeem – dronken elke dag honderd milliliter waterkefir. Twee andere groepen – wederom met én zonder eczeem – dronken het drankje niet. Wat bleek na afloop? De twee groepen die waterkefir dronken, hadden een verbeterde huidbarrière. “En dit is vooral bij eczeem heel belangrijk”, vertelt Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, aan het AD. “Nog mooier was dat ook de ernst van de eczeemklachten afnam en dat de hydratatie van de huid verbeterde.”
Wil je zelf experimenteren met gefermenteerde producten? Dan is het volgens Ultee belangrijk om je aan de aanbevolen hoeveelheden te houden en rustig op te bouwen.
Bron | AD, Voedingscentrum