nachtmerries parkinson Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Onderzoek: dít is de link tussen nachtmerries en de ziekte van Parkinson

Bewegingsklachten, slaapproblemen en stemmingswisselingen: het zijn bekende symptomen van de hersenaandoening Parkinson. Maar regelmatig nachtmerries hebben, kan volgens Brits onderzoek ook een vroeg symptoom zijn.

Ongeveer 63.000 mensen in Nederland hebben de ziekte van Parkinson. En dat aantal neemt hard toe. Zo treft de hersenaandoening steeds meer dertigers en veertigers.

Vroege symptomen

Het is (nog) niet mogelijk om parkinson te genezen, maar hoe eerder je gediagnosticeerd wordt, hoe beter je de klachten onder controle kunt houden. Omdat mensen met parkinson in het begin vaak milde klachten hebben, is het vaak lastig om de ziekte te herkennen. Juist daarom is het zo belangrijk om alle (vroege) symptomen in beeld te brengen. Nieuw onderzoek van de universiteit van Birmingham toont aan dat er een verband is tussen frequente nachtmerries en de ziekte van Parkinson. Deze link werd al eerder onderzocht, maar toen was nog niet duidelijk of het ging om een vroeg symptoom van parkinson of een neveneffect.

Link tussen parkinson en nachtmerries

In een periode van twaalf jaar werd de gezondheid van ruim 3.800 oudere mannen gevolgd. Wat blijkt? Mannen die vaak nachtmerries hadden, liepen twee keer zoveel risico op het ontwikkelen van parkinson. Sterker nog: bij deze groep werd de hersenaandoening in de meeste gevallen binnen vijf jaar vastgesteld. Een eerdere studie, van dezelfde onderzoeker, toonde aan dat parkinson zich bij patiënten met veel nachtmerries vaak sneller ontwikkelt. Waarom sommige mensen met parkinson vaak nachtmerries hebben, is niet bekend. Het meten van de elektrische activiteit in de hersenen zou daarover meer duidelijkheid moeten geven.

Volgende stap

Abidemi Otaiku, neuroloog aan de universiteit van Birmingham, benadrukt dat meer onderzoek nodig is om dit verband verder te kunnen verklaren. Het onderzoeken van de inhoud van nachtmerries zou volgens hem een volgende stap kunnen zijn. “Het identificeren van nachtmerries zou erop kunnen wijzen dat personen die op latere leeftijd veranderingen in hun dromen ervaren, zonder duidelijke aanleiding, medisch advies nodig hebben”, legt hij uit. Opvallend: mannen met parkinson hebben – om onbekende redenen - vaker nachtmerries dan vrouwen. Wel is het zo dat vrouwen meestal eerder in hun leven last hebben van vervelende dromen.

Meer weten over de ziekte van Parkinson? Een deskundige beantwoordt de 19 meest gestelde vragen.

Bron | HLN.be

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden