middagdutjes dementie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Onderzoek: dit is de link tussen middagdutjes en dementie

Met af en toe een middagdutje is niet zoveel mis. Sterker nog: een powernap kan best gezond zijn. Maar doe je steeds vaker én langer een middagdutje? Dan is er mogelijk meer aan de hand. Bij ouderen kan het zelfs een vroeg symptoom van dementie zijn.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal of The Alzheimer’s Association.

Link tussen middagdutjes en dementie

Door 1.400 mensen van gemiddeld 81 jaar oud veertien jaar lang te volgen, ontdekten de onderzoekers dat overmatig dutten kan wijzen op cognitieve achteruitgang. De ouderen waren onderdeel van het Rush Memory en Aging Project, waarin cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer worden onderzocht. Aan het begin van de onderzoeksperiode was bij driekwart van de ouderen geen sprake van dementie, 20 procent had milde cognitieve problemen en 4 procent had alzheimer. Hoewel bijna alle deelnemers na verloop van tijd meer middagdutjes deden, was er een verschil tussen ouderen mét en zonder dementie. Bij deelnemers zonder cognitieve stoornis duurden de powernaps elk jaar gemiddeld elf minuten langer. Ouderen met milde cognitieve klachten, vaak een voorloper van dementie, dutten gemiddeld 25 minuten langer. Na een Alzheimer-diagnose werd de lengte van een middagdutje nog langer: ongeveer 68 minuten extra per jaar.

Sneller ouder worden

“Het onderzoek toont aan dat langere middagdutjes horen bij het ouder worden, maar wel tot op zekere hoogte”, concludeert onderzoeker Yue Leng. Volgens eerder onderzoek van de Universiteit van Californië hebben alzheimerpatiënten minder neuronen in hun hersenen die waakzaamheid stimuleren. “Uit onze studie blijkt niet dat overmatig dutten cognitieve achteruitgang veroorzaakt, maar het kan wel een symptoom zijn van versnelde veroudering”, aldus Leng. Eerder onderzoek liet al zien dat chronisch slaaptekort de kans op dementie vergroot. Volgens Alzheimer Nederland kunnen mensen met dementie het beste een vast slaapritme aanhouden. Dus ook als je overdag moe bent, kun je middagdutjes beter vermijden.

Bron | ScienceAlert, Alzheimer Nederland

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden