link dementie wandelen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Onderzoek: dit is de link tussen langzaam wandelen en dementie

Dat je op latere leeftijd niet meer zo stevig doorstapt als toen je dertig was, is niet zo gek. Maar in sommige gevallen is langzamer wandelen een teken van cognitieve achteruitgang. Sterker nog: het kan een vroeg symptoom van dementie zijn.

Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 19.000 ‘relatief gezonde’ Amerikaanse en Australische ouderen, gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Network Open.

Langzaam wandelen en dementie

Tijdens de studie, die zeven jaar duurde, werd het looptempo van de deelnemers om het jaar twee keer gemeten. Onderzoekers controleerden of er sprake was van een langzamer wandeltempo en of de ouderen op cognitief gebied achteruit waren gegaan. Zo werd bijvoorbeeld gekeken naar het geheugen, de verwerkingssnelheid en de manier waarop ze zich verbaal uitten. Wat blijkt? Deelnemers die elk jaar minimaal 5 procent langzamer liepen én mentaal minder sterk werden, hadden volgens de onderzoekers meer kans op dementie. Het risico bij deze groep was een stuk hoger dan bij de groep die alleen cognitief achteruitging of alleen langzamer wandelde.

Cognitieve achteruitgang

Volgens experts kan een verlaagd wandeltempo wijzen op kwetsbaarheid bij ouderen, wat voor allerlei lichamelijke problemen kan zorgen. Ook eerder onderzoek toont aan dat steeds langzamer wandelen een teken van cognitieve achteruitgang kan zijn. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat je rechter hippocampus, die onder andere je geheugen regelt, kleiner wordt. Het is trouwens niet zo iemand met cognitieve problemen op latere leeftijd altijd dementie krijgt. Volgens de National Institute of Aging wordt ongeveer 10 tot 20 procent van de 65-plussers met milde cognitieve problemen later gediagnosticeerd met dementie. Officieel is een afnemend wandeltempo dus geen (vroeg) symptoom van dementie.

Opeenvolgende test

Kleine kanttekening: tijdens het onderzoek werd het wandeltempo en de cognitieve ontwikkeling van de deelnemers niet op hetzelfde moment gemeten, waardoor het lastig is om een link tussen die factoren echt concreet te maken. Een opeenvolgende test van het wandeltempo en het geheugen zou volgens de onderzoekers nog meer duidelijkheid geven over het risico op dementie.

Bron | CNN, Mindbodygreen

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden