Margriet logo
Dit is de beste houding om pijnstillers te slikken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: Dit is de beste manier om een pil te slikken

Als je hoofdpijn hebt, grijp je misschien al snel naar een paracetamol of een andere pijnstiller. Op de automatische piloot pak je een glas water en spoel je de pil weg. Over je houding denk je dan waarschijnlijk niet na. Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat je dit beter wel kunt doen. Lichaamshouding is namelijk van grote invloed bij de opname van medicijnen in je lichaam. En als je een verkeerde houding hebt, kan het zelfs een uur langer duren, voordat de pil gaat werken.

Dit alles komt naar voren in een recent onderzoek dat gedaan is door de Johns Hopkins Universiteit.

Houding is van invloed

Denk je nu: zal wel? Dan denk je hetzelfde als de onderzoekers eerst dachten. “We waren erg verbaasd dat houding zo’n groot effect heeft op de oplossnelheid van een pil”, zegt Rajat Mittal, ingenieur van John Hopkins en een expert in vloeistofdynamica. De senior auteur van het onderzoek licht verder toe: “Ik heb er nooit over nagedacht of ik het goed of fout deed, maar nu zal ik er zeker aan denken elke keer als ik een pil neem.”

Hoe werkt de opname van medicijnen?

Om de beste houding te achterhalen, is het goed om te weten hoe de opname van medicijnen werkt. De meeste pillen beginnen namelijk niet meteen te werken, maar pas als ze in je kronkelende darm terecht zijn gekomen. Dan is het dus logisch dat een pil zo laag mogelijk in de maag moet landen, om zo snel mogelijk opgelost te worden. Maar om een pil naar dat deel van de maag te krijgen, is je houding belangrijk.

Dit is de beste manier om een pil te slikken

Om uit te zoeken welke houding het best is, heeft het onderzoeksteam vier houdingen getest. En wat bleek? Pillen slikken terwijl je op je rechterzij ligt, is de beste manier. Hierbij gaat de pil het snelst naar het diepste deel van de maag. In tien minuten is de pil opgelost. Dit is meer dan twee keer sneller dan wanneer je rechtop staat. Dan duurt het namelijk 23 minuten. De slechtste manier was overduidelijk het liggen op de linkerzij. Waar een pil op de rechterzij tien minuten nodig heeft, is dit links meer dan honderd minuten.

Liggen op de rechterzij zorgt ervoor dat de pillen het snelst naar het laagst gelegen gedeelte van de maag zakken. Pillen die je slikt terwijl je rechtop staat of op je rug ligt, landen in een iets hoger gelegen deel van de maag. Lig je op je linkerzij? Dan eindigt de pil bovenin de maag, waardoor het de langste weg naar de darmen af moet leggen.

De werkwijze van de onderzoekers

De onderzoekers hebben dit ontdekt, door een model te ontwikkelen: StomachSim. Dit model moet de werking van verschillende grote organen, met name het hart, nabootsen. Dit model kan ook een realistische simulatie van de menselijke maag uitvoeren en dat is natuurlijk handig voor het slikken van medicijnen. Zo kan namelijk gezien worden hoe het voedsel, of in dit geval dus de medicijnen, verteerd worden.

Bron | John Hopkins Universiteit

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden