Margriet logo
Onderzoek: dít dieet kan de kans op kanker met 14 procent verkleinen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dat smaakt naar meer

Onderzoek: dít dieet kan de kans op kanker met 14 procent verkleinen

Je bent wat je eet, klinkt het gezegde. Eet dan maar zo veel mogelijk gezond. Maar wat ís gezond? Onderzoek wijst uit dat een specifiek dieet de kans op kanker met 14 procent zou kunnen verkleinen.

Het gaat om darm-, borst- en prostaatkanker.

Verband tussen vlees eten en kans op kanker

Het bleek al uit onderzoek in 1999, maar wordt nu opnieuw bevestigd op basis van nieuwe cijfers. Uit analyse van de gegevens van 470.000 Britten, blijkt opnieuw dat er mogelijk een verband bestaat tussen vlees eten en de kans op kanker. Vegetariërs zouden 14 procent minder kans hebben om kanker te krijgen dan vleeseters, pescotariërs (mensen die geen vlees, maar wel vis eten) 10 procent minder kans.

Minder dan vijf keer per week vlees eten

Wil je toch echt geen afscheid nemen van vlees? Met simpelweg minder vaak vlees eten, bereik je ook al een hoop voor je gezondheid. Eet je minder dan vijf keer per week vlees, dan heb je volgens de studie 2 procent minder kans om kanker te ontwikkelen dan mensen die wel (meer dan) vijf keer per week vlees eten. En nog specifieker: de studie toont ook aan dat mensen die minder dan vijf keer per week vlees eten 9 procent minder kans hebben om darmkanker te krijgen dan regelmatige vleeseters.

Verschil tussen mannen en vrouwen

De wetenschappers trokken ook een opvallende conclusie over specifiek vrouwen. Vrouwen die vegetarisch eten, zouden namelijk 18 procent minder kans op borstkanker na de menopauze hebben dan vrouwen die regelmatig vlees eten. En vegetarische mannen zouden 31 procent minder kans hebben op prostaatkanker, en de mannelijke pescotariërs 20 procent minder.

Nog meer factoren belangrijk

De experts plaatsen wel een belangrijke kanttekening bij de onderzoeksresultaten. Dat je regelmatig vlees eet wil niet per se zeggen dat je het risico op kanker verhóógt. En er zijn natuurlijk nog veel meer factoren belangrijk. “Roken en lichaamsvet zouden ook kunnen helpen bij het verklaren van de gevonden verschillen”, voegen de onderzoekers toe. Maar, concluderen ze: “Deze resultaten bevestigen het aloude advies om het eten van rood en bewerkt vlees te beperken en meer volkoren granen, groenten, fruit en peulvruchten te eten.”

Bron | Nieuwsblad, Voedingscentrum

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden