Gezondheid

5 dingen waar linkshandigen volgens onderzoek écht beter in zijn

linkshandig.jpg

Linkshandigen zijn zeldzaam. Wereldwijd is slechts tien procent van de mensheid linkshandig. In Nederland is één op de tien mensen linkshandig.

Dat je in de minderheid bent, hoeft niet iets negatiefs te zijn. Sterker nog: er kleven volgens de wetenschap juist nogal wat voordelen aan linkshandig zijn.

1. Linkshandigen zijn beter in sommige sporten

Tennis, boksen, volleybal: linkshandigen scoren hoog in die sporten, wijst onderzoek uit. “Linkshandigen lopen niet per se sneller of springen niet hoger dan rechtshandigen”, legt Matthieu Lenoir, professor Bewegings- en Sportwetenschappen aan de universiteit van Gent, uit aan Het Laatste Nieuws. Maar ze zijn volgens hem wél beter als het op tactisch inzicht aankomt. “Wie links is, kan zijn tegenstander makkelijker verrassen, want die laatste is doorgaans rechts en niet gewend aan een opponent die met links speelt of vecht, simpelweg omdat ze die minder vaak tegenkomen.”

Volgens wetenschapsnieuwssite Scientias.nl heeft dat nóg een verklaring: als je linkshandig bent, heb je een dominante rechterhersenhelft. Voornamelijk die rechterhersenhelft is betrokken bij het verwerken van ruimtelijke informatie. En dat komt weer goed van pas op bijvoorbeeld de tennisbaan. Daar weet Rafael Nadal, ook linkshandig, vast alles van.

2. Linkshandigen hebben een beter seksleven

Ook in bed weten linkshandigen volgens onderzoek beter te scoren. Uit een enquête onder 10.000 links- en rechtshandigen, gaf 86 procent van de linkshandigen aan ‘heel tevreden’ te zijn met hun seksleven. En de rechtshandigen? Daarvan gaf slechts vijftien procent aan hun seksleven top te vinden. De onderzoekers hebben nog geen verklaring voor dit verschil. En het kan ook puur toeval zijn, want een fijn seksleven hebben ligt natuurlijk aan veel meer verschillende factoren.

3. Linkshandigen zijn meer oplossingsgericht

Aangezien een overgrote meerderheid van de mensen rechtshandig is, is de wereld daar ook op ingesteld. Van scharen, blikopeners, en de plaatsing van ritsen en knopen tot en met het handschrift van links naar rechts (en alle uitgeveegde inkt die daarbij hoort): linkshandigen zullen er al van kinds af aan mee om moeten leren gaan. Ze móeten wel een oplossing vinden. En daar word je creatief van, misschien wel in meerdere facetten van je leven.

4. Linkshandigen hebben een beter geheugen

Volgens onderzoek van de Amerikaanse universiteit van Toledo, kunnen linkshandige mensen zich beter dingen herinneren. Dit zou kunnen komen doordat de hersenhelften van linkshandigen meer met elkaar verbonden zijn en zo nog beter informatie uitwisselen. Opvallend kan dit volgens de studie ook gelden voor mensen die een linkshandig familielid hebben.

5. Linkshandigen hebben een rekenknobbel

Uit een studie onder 2.300 studenten bleek dat de linkshandigen van hen beter waren in het oplossen van moeilijke rekensommen. Volgens de onderzoekers zou er dus zomaar een link kunnen bestaan tussen of je links- of rechtshandig bent en je rekenvermogen. Maar hé, zoals voor elk punt in dit artikel geldt: iedereen is anders. Misschien ben jij de uitzondering – en daar is niets mis mee.

Bewijs het maar, die rekenknobbel. Heb jij het Margriet-puzzelboek al? Met maar liefst 43 variapuzzels, inclusief sudoku’s.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Centraal Bureau voor de Statistiek, Het Laatste Nieuws, Scientias, The Guardian
Beeld | iStock

Ook interessant